Voor op de NRC van vandaag staat met grote kop:
“Afschaffen regering Antillen bepleit” en maak Curacao en St. Maarten autonoom.

Ik dacht even dat de libertarische revolutie daar begonnen was! En dat de volgende stap zou zijn het afschaffen van de Nederlandse regering!

Maar bij verder lezen blijkt dan dat er wel wat anders wordt bedoeld. Er moeten dan toch banden met Nederland blijven.
Om te beginnen moet Nederland dan alvast de schuldenlast van die eilanden maar overnemen. Het wordt daardoor natuurlijk duidelijker dat de Nederlandse belastingbetaler die schulden in elk geval moet betalen. Wat ze ook doen.
Verder is nodig, om dat voorstel werkbaar te maken, dat er forse investeringen gedaan worden voor de rechtshandhaving, en om de chaosput van de overheidsfinanciën te dempen. We hebben nog niet kunnen lezen wie die investeringen moet betalen!
En in het voorbijgaan moet dan de Nederlandse Grondwet voor dit proces ook nog even veranderd worden.

Dit advies is een prestatie van onder andere de oud-groenlinkse voorman Paul Rosenmöller en de burgemeester van Leeuwarden G. Dales.

7 REACTIES

 1. maar als je ter plekke op staatskosten zo’n enorme studie moet doen, om tot zulke gewichtige conclusies te komen, raakt er wel eens een (zonne)steekje los

 2. Aruba heeft haar economie aangepast op toerisme vanuit de VS, en dat schijnt goed bevallen te zijn. Dat moeten Bonaire en Curacao ook kunnen.

  In het uiterste geval kunnen ze zichzelf omtoveren tot belastingparadijsjes. (Hetgeen ze, dankzij enkele ‘regelingen’ nu al zijn voor Nederlandse staatsburgers, zo heb ik me laten vertellen)

  Streven naar het handhaven van culturele eenheid met Nederland is, gezien de grote afstand, niet zinvol.

  Niet direct relevant, maar ik vraag me af of er een populatiedrempel is waarbeneden het opbouwen van een min-of-meer zelfvoorzienende, diverse economie niet mogelijk is en een land zich dus wel afhankelijk MOET maken van een ander land wil het boven een bepaald welvaartsniveau uitstijgen.

 3. [2] Dit is een vreselijk interessante vraag/probleem.
  Ik geloof niet dat er een mionimumdrempel is.
  De minimumdrempel zou "Het Individu" kunnen zijn.
  Dit verder uitdiepen zou kunnen leiden tot de mogelijkheid dat we met een klein groepje ons moeten kunnen afscheiden!!

 4. Het zal zeker een glijdende schaal zijn. Een autarkische natie van één man zal gekleed gaan in berenvellen en gevoed worden door de jacht. Met twee mensen wordt het al een stuk beter, met tien nog beter, enzovoorts, waarschijnlijk ongeveer in verhouding tot 1/2 N^2, waar N het bevolkingsaantal is.

  Terug naar de Antillen; het is volgens mij wensdenken om te beweren dat je op zulke kleine Eilanden een diverse kenniseconomie kunt opbouwen, hoe goed je de mensen ook opleidt en hoe veel je ook investeert.

  Dus de Antillen zullen avances moeten maken naar een dichtbijzijnde Economische partner; de VS, en zullen uiteindelijk bijna volledig deel uitmaken van de Noord-en-Midden-Amerikaanse Economie.

 5. Het ius secessionis bestaat helaas in Nederland niet en voorzover mij bekend, evenmin in enig ander land.
  Als dit wel het geval zou zijn,was TERRA TIBRA al lang een onafhankelijke staat en reisde ik als Ambassadeur van TERRA TIBRA al lang met diplomatiek paspoort de wereld af.
  Wel een leuk idee misschien: paspoorten van TERRA LIBRA, uitgegeven door President Hubert Jongen persoonlijk en naar mijn mening een goed idee voor fund raising :
  – gewoon paspoort $100
  – officieel paspoort $200
  en
  – diplomatiek paspoort $500
  Vervolgens ieder jaar een wedstrijd wie kans ziet met een dergelijk document de meeste landen te bezoeken!
  In de praktijk blijkt het mirabile dictu mogelijk met een dergelijk ducument vrij ver te komen en tal van landen te bezoeken, waarschijnlijk doordat er zoveel verschillende reisdocumenten en uitgevende instanties bestaan, dat de controlerende ambtenaren de kluts kwijtraken.
  Hugo van Reijen

 6. [6]
  Dat moet het (gelukkig) niet, martin, maar de denkfout die de regering vaak maakt m.b.t. de Antilliaanse economie is dat het een geïndustrialiseerd. hoogopgeleid eerstewereldland moet worden.

  Onzin. Laat het maar een vakantieoord worden met een laaggeschoolde bevolking. Niks mis mee. Die welvaartsstijging komt vanzelf wel.

Comments are closed.