Je zou verwachten, dat de overheid het pad van de privatisering dat mede onder druk van de EU is ingezet, maar ook door het besef dat de overheid een niet erg succesvol ondernemer is, met enige vorm van consequentie zou bewandelen.
Het was echter al duidelijk, dat de privatisering van overheidsbedrijven zoals de PTT, de NS en de energiebedrijven nogal halfslachtig is uitgevoerd. De overheid heeft moeite de regie geheel uit handen te geven en blijft overal een stevige vinger in de pap houden. Maar deze week bleek dat
de naive geesten die geloven dat de overheid de vrije markt serieus een kans geeft , er toch volkomen naast zitten.

Zo werd deze week bekend, dat de overheid de tarieven voor taxis gaat vaststellen. Natuurlijk was er weer een in het overheidspak genaaide ‘branchevereniging’ die in overleg met de minister van verkeer en waterstaat overeenstemming had bereikt over de wijze waarop dat moet gebeuren. Door het als onvermijdelijk voor te laten komen, beslist een handjevol inproductieve nietsnutten over de prijzen die taxichauffeurs mogen berekenen. Net als op Cuba.

Deze week werd ook bekend, dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid een nieuw tarievensysteem voor huisartsen wil vasstellen. De VVD minister van de vorige week lamgeschoten ‘rechtervleugel’ van de VVD profileert zich daarmee als de redder van het Stalinistische tarievensysteem in de gezondheidszorg. Geen vleugje vrije markt denken is bij hem te bespeuren. Samen met zijn partijvrind van de ‘linkervleugel’ De Grave die is weggepromoveerd naar het College Tarieven Gezondheidszorg, regelt hij vanuit Den Haag tot in detail de prijzen in de huisartsenmarkt. Net als in China.

In dit alles is een duidelijke trend te ontdekken. De overheid mag van de EU niet meer zelf de ondernemer uithangen, maar doet er werkelijk alles aan om grip te houden op de economie. Het verliezen van de bemoeienis en grip op het bedrijfsleven zou ongetwijfeld leiden tot een afkalving van de invloed van de overheid. De burgers zouden er zomaar eens achter kunnen komen, dat ze de overheid helemaal niet nodig hebben. Voor de machtsbeluste en incompetente politici en ambtenaren natuurlijk een rampscenario.

Den Haag werkt aan een nieuwe vorm van de geleide economie. Wel de ondernemers laten denken dat ze in een vrije markt opereren, maar zorgen dat de overheid overal invloed en inspraak heeft om daarmee torenhoge belastingen en onnozele regelgeving te kunnen rechtvaardigen. Net als in Noord Korea.

[bijdrage van Hank]

3 REACTIES

 1. Dat de huisartsentarieven nog steeds gefixeerd zijn is een anomalie van een zodanig gehalte dat mij deze in het geheel niet verbaast!
  Waarom zou een huisarts die zeer in trek is zijn tarieven niet mogen verhogen? En waarom zou een beginnende huisarts die een particuliere praktijk op wenst te bouwen tandenknarsend moeten wachten op de voetstappen in het grind, terwijl hij door middel van prijsconcurrentie, adverterend in het plaatselijke blad, snel een marktaandeel zou kunnen verwerven dat zijn capaciteit geheel op-vult?
  hugo van reijen

 2. Dit artikel geeft uitstekend weer dat we in Nederland in al een fascistische situatie terecht gekomen zijn.

  Ayn Rand schreef reeds in haar boek "Kapitalisme, het onbegreprn ideaal"een hoofdstuk waarin zij aantoonde dat de verzorgingsstaat onherroepelijk tot fascisme zou leiden.
  Zij schreef:
  "Under fascism, citizens retain the responsibilities of owning property, without freedom to act and without any of the advantages of ownership."

  Je bent wel de eigenaar (op papier) maar je mag er alleen mee doen wat Big Brother je toelaat of voorschrijft.

 3. FASCISME: OP JE GEZONDHEID

  Pamela Hemelrijk geeft in het stukje getiteld "Flatgebouw Nederland" van 8 sept. ’04 exact het proces weer, hoe de overheid opereert in een de vrije markt. Op dito wijze in de van origine vrije gezondheidsmarkt.

  http://www.meervrijheid.nl/

Comments are closed.