Een nieuwe fase in de evolutie?
Toen dit jaar, in juni, de eerste geslaagde particuliere ruimtevlucht slaagde, rapporteerden we daar zeer enthousiast over. Waarschijnlijk ook omdat onze collega, Vince Miller, president van ISIL, bij de lancering aanwezig was.

Het jongste bericht is nu dat Richard Branson, die dit project ontwikkelde, nu een nieuw project heeft gestart en van plan is binnen twee jaar echte ruimtetoerisme mogelijk te maken.

Tot nu toe zijn (buiten overheidsgefinancierde onderzoekers, piloten e.d.) slechts twee particulieren in de ruimte geweest. Dat kon alleen met een Russische Sojoez-raket. Zo’n vlucht, waarbij een verblijf van acht dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS is inbegrepen, kost 20 miljoen dollar. Alleen de Amerikaanse miljonair Dennis Tito (2001) en de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth (een jaar later) hebben die reis daadwerkelijk gemaakt.

Met het nieuwe plan van Branson gaat een reis “maar”$ 170.000,- kosten. Dat duurt dan wel veel korter, maar is dan ook honderd keer goedkoper!

Het interessante van deze ontwikkeling is dat zoiets toch mogelijk is door particuliere ondernemers, ondanks de tegenwerkingen van overheden, en met een fractie van de kosten die overheden spenderen.
“Als” zo’n ontwikkeling door zou gaan, en de prijs is over 3 jaar weer met een factor 100 gedaald, en de reis dus maar iets van 1500 euro zou zijn, dan komen we al in de buurt van “vakantiereizen”.

Misschien kunnen we er dan over denken om zelf ook eens voor zo’n reisje te boeken!