Vandaag is in de Ridderzaal de eerste conferentie van Europese politici over dit onderwerp.

Wat het meeste opvalt, is de diepe stilte tot nu toe in de media hierover. Ik heb goed opgelet, maar praktisch niets gezien of gehoord.
Ook de reacties op het stukje “Cultuur, Kunst en EU-Balkenende conferenties” op HUBlog 5 september gaven blijk dat het een moeilijk onderwerp is.
Daarom is het gevaar zo groot dat het gebruikt gaat worden voor nog meer politieke manipulatie.

Ik was dan ook geïnteresseerd toen de NRC van afgelopen zaterdag er een hele pagina aan scheen te wijden. Maar toen ik het artikel ging lezen, viel het zwaar tegen.

De hele pagina was gevuld met een vaag verhaal van Cyrille Offermans *) waarin het woord “onbaatzuchtigheid” om de haverklap genoemd werd. Aan het einde van het verhaal komt dan de conclusie dat “zuivere onbaatzuchtigheid niet bestaat” en “onbaatzuchtigheid kan niet geïnstitutionaliseerd worden”

Het is niet duidelijk hoe deze laatste opmerking bedoeld is, maar je kunt het positief uitleggen als dat de overheid de burgers geen “onbaatzuchtigheid” kan opleggen. Want dan is het gewoon dwang die niets met onbaatzuchtigheid te maken heeft.

Als uit de conferenties van Jan Peter inderdaad de conclusie zou komen dat de overheid zich niet met ethiek moet bemoeien, zou dat positief kunnen zijn. Dit zou een goede stap zijn naar grotere vrijheid op weg naar een morele libertarische samenleving.
————————————————
*) Cyrille Offermans is schrijver en literatuurcriticus.
Essay’s over denkers, ons geestelijk klimaat en kunst.

1 REACTIE

 1. J-P’s ONBAATZUCHTIGHEID IS DOM

  Weinig mensen schijnen te begrijpen, dat "ethiek" een begrip is uit een bovenmenselijke categorie. Aan elke menselijke handeling kleeft namelijk per definitie een ethisch aspect. Daar ontkom je als mens eenvoudig niet aan, zoals je evenmin ontkomt aan het feit, dat je lichamelijkheid hebt.
  "Onbaatzuchtigheid" is van een ander niveau. Daar kun je voor kiezen. Zoals je kunt kiezen voor "deemoed", zoals volgens Daan Mok op deze site elke goeie Islamiet zou moeten doen.
  Dat is nou weer precies zoiets als het kerkelijk religieuze principe: "Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm."

  Lees discussie "Discriminatie is godslastering" onder "SUBMISSION van Hirsi Ali Ayaan":
  http://www.libertarian.nl/b

Comments are closed.