In de psychologie is ‘projectie’ een gemoedstoestand van iemand die de schuld wil afschuiven op een ander oftewel het projecteren van de schuld op onschuldigen. Dit betekent in de praktijk dat de misdadiger of delinquent zich nooit schuldig zou moeten voelen voor zijn daden.

Een goed voorbeeld is een rijke man met een duur pak die door een achterbuurt loopt en wordt beroofd, waardoor men beweert dat hij zelf schuldig is aan het voorval, omdat hij nooit met een duur pak door zo’n buurt had moeten lopen. Een ander voorbeeld is een meisje met een kort rokje dat aangerand wordt en naderhand wordt beticht dat ze ‘erom gevraagd’ zou hebben. Een klassiek geval van omdraaïng van de schuldvraag van de dader naar de slachtoffer.

De afgelopen week moest ik daaraan denken toen ik de discussies volgde met name in Buitenhof op zondag 5 september en Netwerk woensdag 8 september. In beide programma’s was de strekking na het afschuwelijke bloedbad in Beslan, dat in feite de Russen schuldig waren aan dit drama. In geen van de genoemde programma’s werd ingegaan op het onnoemelijk leed van de inwoners van het stadje.

De PvdA interviewer Paul Witteman betichtte zelfs iemand in het discussiepanel van sympathie voor de Russen, omdat deze laatste vertelde over de weerzinwekkende taferelen die zich in Tsjetsjenië voordeden van 1996-1999, toen de shari’a wetten van kracht waren onder leiding van de fundamentalisten. Verder werd bovendien telkens gesproken over rebellen, alsof deze criminelen een of ander legaal legertje vormden. Netwerk maakte het nog bonter door totaal niets van het drama of het leed te laten zien, maar in plaats daarvan een marginaal extremistisch groepje te tonen die van Rusland een arische staat wilde maken.

Het bewijst des te meer de stelling van Henry Sturman dat de Nederlanders gebalanceerd en objectief nieuws en informatie ontberen bij onze staatsmedia. Van dit clubje extreem-collectivisten hebben we helaas niets te verwachten, want voor hun telt maar een ding en dat is de zaken telkens zo voor te stellen, dat de slachtoffers eigenlijk de daders zijn, zelfs in Noord-Ossetië waar de ouders impliciet mede-schuldig zouden zijn aan het verlies van hun 150 jonge kinderen, omdat velen van hun wellicht op Putin hebben gestemd.

Ik had niet verwacht dat Nederland zo’n sterk staaltje van slechte journalistiek in de media kon laten zien, maar zelfs ik was daar verbijsterd over.

Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

http://www.katholieknieuwsb…
http://www.janrensen.nl/maa…
http://psychologie.web-log….

1 REACTIE

  1. DE BIJL VAN BOT ZIJ GEPREZEN

    Onze voortreffelijke en onvolprezen diplomaat Ben Bot belde vorige week zijn Russische Collega van Buitenlandse Zaken in verband met de afgrijselijke aanslag in Beslan. Zonder kennis van de toedracht en zonder zich af te vragen, hoe doelbewust de terroristen in Beslan hadden toegeslagen, vond hij het nodig zijn Russische collega te vragen, waarom de Russen de terroristen op de wijze hadden aangepakt, zoals ze waren aangepakt.
    Daarin werd hij n.b. nog bijgevallen door zijn Franse collega.
    Deze houding, die -terecht- de woede van de Russen opwekte, is kenmerkend voor de houding van het Westen t.a.v. niet-westerse regeringen.
    Het is een ander voorbeeld van projectie, namelijk van gevaarlijke, arrogante stupiditeit.

Comments are closed.