Als de overheid bezuinigt, en minder uitgeeft, is dat toch libertarisch?
Zo gezegd, en oppervlakkig gezien is dat inderdaad het geval.
Maar wat er op dit moment gebeurt, heeft zoveel verschillende aspecten, dat het voor een goed rationeel antwoord nodig is om goed te analyseren waar we het over hebben.
En dan blijkt dat het NIET libertarisch is!

Al direct kunnen we zeggen dat er wel over bezuinigingen wordt gesproken, maar dat daar niet de teruggave van belastinggeld mee gepaard gaat. De overheid blijft doorgaan met meer geld uitgeven dan ze ontvangt.

Er wordt bezuinigd op uitkeringen en voorzieningen. Dat betekent dat de burgers minder diensten of minder pensioen krijgen dan was overeengekomen. Dat is gewoon contractbreuk. En dat is helemaal niet libertarisch.

Dit wordt nog complexer door het “omslagstelsel” waarmee deze voorzieningen betaald worden. Deze voorzieningen zijn NIET een normale “verzekering”, waardoor de mensen kunnen zeggen dat ze “er voor betaald hebben”.
Ze hebben er NIET voor betaald! Ze verkeren slechts in de mening dat ze dat gedaan hebben. Zij hebben betaald voor de voorzieningen van personen die nu verstrekt worden. De gedwongen betaling daarvoor noemt men ten onrechte “solidariteit”.
Dit gaat dan met de verwachting, de hoop, dat toekomstige werkers straks voor jou betalen als je aan de beurt bent. En het blijkt nu al dat die bereidheid twijfelachtig is.

Het systeem is gewoon fout. Al die voorzieningen zouden moeten worden omgezet in echte verzekeringen. En dat dan bij particuliere maatschappijen die persoonlijke verzekeringen kunnen aanbieden waarbij iedereen kan kiezen waarvoor hij verzekerd wil worden, en wat hij ervoor betalen wil. Dan heeft met pas inderdaad “Recht” op de afgesproken voorzieningen.
We moeten dus af van dat gedwongen omslagstelsel.

Als dat gebeurt, en de overheid bemoeit er zich niet meer mee, dan zijn we op de goede libertarische weg!
———-
Zie ook het artikel van Harry hieronder, en de discussie op MeerVrijheid: http://www.meervrijheid.nl/…

2 REACTIES

  1. BESTOLEN WORDEN IS DE NORM

    De meeste mensen zijn al zo gewend de overheidsmafia te betalen om van het gedonder af te komen, dat ze ervan uitgaan , dat de mafia woord houdt.

Comments are closed.