De zwarte markt draagt minimaal 3 miljard bij aan de Nederlandse economie. Waarschijnlijk veel meer; de cijfers zijn immers moeilijk vast te stellen.

Normaal zit iedere werker in de situatie dat hij/zij iets maakt, iets produceert of een dienst verleent. Daar staat tegenover dat hij daarvoor betaald wordt en van de werkgever (of koper) een bepaalde geldsom ontvangt.
Dan komt de overheid en verplicht de werkgever om niet alles uit te betalen, maar een kwart of meer vast te houden en dit aan de staat te geven. Bovendien moet de werkgever er dan zelf nog eens een dergelijk bedrag bijleggen. Dit laatste deel komt natuurlijk ook bij alle andere kosten in de verkoopsprijs terecht. En bij die verkoop moet er dan nog eens ongeveer 20 % aan BTW worden opgezet voor de overheid.

Het geproduceerde artikel kan dan alleen rendabel verkocht worden als de prijs minstens twee tot vier keer zo hoog is als het bedrag dat de werker in handen krijgt.

Producten/diensten kunnen dus zwart veel goedkoper geleverd worden. Dat betekent dat mensen zwart dingen kunnen kopen, of klussen kunnen laten uitvoeren, die ze anders niet zouden kunnen betalen. En de zwartwerker krijgt besteedbaar geld dat ook weer gebruikt gaat worden om andere dingen mee te doen.
Kortom de welvaart gaat hierdoor aanmerkelijk omhoog.
Er zal wel geen mens zijn, zelfs in Nederland, die nooit gebruik maakt van dit circuit. De enige rem is de angst dat de overheid je betrapt en beboet.

Verschillende economen, onder andere Prof. Heertje, (NRC 28 oktober 2003) hebben dan ook geadviseerd om zwart werk legaal te maken en mensen vrij te laten hoe ze hun tijd willen gebruiken. Laat hen zelf bepalen hoeveel en hoe en voor welk bedrag ze willen werken. Laat hen zelf verzekeringen afsluiten en hun eigen risico lopen als ze daar voor kiezen.
De economie en de welvaart zouden dan geweldig opbloeien.

Dit zou echter de macht van de politici zeer beperken; dus dat zien we nog niet snel gebeuren. In tegendeel, Staatssecretaris Henk van Hoof heeft net bekend gemaakt dat de boetes op illegale arbeid zwaar verhoogd gaan worden, dat er veel meer inspecteurs zullen komen en dat hij verwacht dat het aantal boetes wel zal oplopen tot 2600 per jaar!!

Maar daarom kunnen we wel naar die vrijheid streven.
Het is daarvoor vooral goed dat de zwartwerker inziet dat niet hij immoreel bezig is. Hij werkt en ruilt op basis van volledig vrije overeenkomsten. Hij zorgt voor meer welvaart!
Degenen die zich met hem komen bemoeien en een deel van zijn productie opeisen, zijn degenen die immoreel bezig zijn.

13 REACTIES

 1. Dat is trouwens interessant hé, dat je ‘werkgever’ de belasting betaalt. Op deze manier kun je nooit weigeren belasting te betalen, want dat is al gebeurd. En de ‘werkgever’ zal ook nooit weigeren belasting te betalen want hij heeft de verantwoordelijkheid voor z’n werknemers. Op die manier kun je nooit een tax-revolt hebben. Plus dat je minder doorhebt hoeveel je kwijt bent als je het niet actief over hoeft te maken. Mmm, het is wel apart hoe het systeem in elkaar zit, een heleboel dingen die zinloos lijken te zijn worden verklaarbaar vanuit het belastingsheffen.

  Ze hebben het eigenlijk zo geregeld dat maar een beperkt deel van de nederlanders belasting betaalt, Letterlijk dan, ‘economisch’ wordt de belasting door iedereen betaald. Het is een soort tweesplitsing tussen ondernemers en niet ondernemers. Als je ondernemer bent dan mag je ondernemen (vergunningsstelsels), en belasting betalen. De martkwerking zorgt ervoor dat de belasting later ‘verdeeld’ wordt. (het is ook eigenlijk de transactie die belast wordt, aan welke kant maakt niet uit)
  De vergunningsstelsels zijn er voor de belastingdienst, al het werk moet geregistreerd worden, er mag geen zwartwerk mogelijk zijn.

  Maar mischien komt er een omslag, steeds meer mensen gaan ‘zwart’ hun geld verdienen ? (hoewel dat vrij lastig is), waardoor de lastendruk voor de rest hoger wordt waardoor nog meer mensen zwart gaan werken enz.. Hetzelfde geldt ook wel voor de ‘vrijstaatjes’, er is een proliferatie van vrijstaatjes de laatste tijd, het wordt ook steeds gustiger om je daarbij aan te sluiten. (ze groeien vanzelf ?) Dat is wel een interessante ontwikkeling. Het wordt ook steeds duidelijker wat de staat precies voorsteld, de links/rechts mythe is een beetje aan het vervallen. De staat wordt harder en het wordt wat duidelijker allemaal.
  Mischien is er ook nog een polarisatie gaande, de staat krijgt een ‘naar’ imago, waardoor voornamenlijk ‘nare’ mensen zich erbij aansluiten, waardoor de staat nog ‘naarder’ wordt. Het systeem is zich een bepaalde kant op aan het ontwikkelen,
  en niemand heeft er echt controle op eigenlijk, dat is wel interessant, het was een jaren zeventig (?) idee dat de staat overal vat op heeft, maar het heeft geen vat op de totale dynamiek.

 2. [1] Harry stelt een paar interessante punten. Hoe kunnen we het zwartwerken "veiliger" maken, zodfat steeds meer mensen het kunnen doen.
  Een tijd geleden hebben we eens gevraagd of er niet iemand zin heeft om een "Libertarische Gele Gids" samen te stellen.
  Wie???

 3. Ja, inderdaad nuttig om alle zwartwerkers morele steun te geven.

  Stuur dit bericht door aan iedereen die wel eens iets zwart gedaan heeft

 4. Ik zoek nog zwart werk.. Moet ff flinke knaken verdienen in de zomer van eind juli tot midden september.. Wie heeft er nog een klus voor me?

  Reageer op ropatienda@msn.com

  Groeten,

  Black Dutchman

 5. wie werken er dan zwart????????????? zwarte piet??? domie het zijn aapjes =) nou blij

  boe!!!!!!!!!

 6. Zwart werken is makkelijker dan men denkt, men moet gewoon beseffen dat de staat geen controle heeft op het individu maar eerder "angst" afdwingt en mensen ontmoedigt.

 7. [4] Yep, is allemaal leuk het legaliseren van zwart werken…. maar bedenk wel dat de meeste arbeiders het eerste loon van de zwartwerkers betalen; ook de huursubsidie zou er niet zijn zonder de witte arbeiders… alle vrijscheldingen van belastingen, rioolrechten en ga zo maar door. Dit alles wordt dus betaald door de wit-werkers. hierdoor hebben de zwart-werkers de vriijheid om te gaan werken met hun daarbij komende voordeeltjes. Wel de lusten dus, niet de lasten. Een erg leuke vrijheid voor de wit-werkers… Stel me toch wel ernstige vragen bij deze ontwikkelingen. morele steun??? financiele steun krijgen ze al genoeg en daar moeten wij (witwerkers) behoorlijk voor krom liggen (vrijheidsbeperking). verwacht eerder iets terug hiervoor. ligt rotzooi genoeg aan de kant van de weg.

 8. heloo allemal ik zoek zwart werk ben en jongen van 20 jaar heb me best ge dan op schol noit blijfen zitten heb inmiddels 4 LAS DIPLOMAS en n haftruck certivikat v c a ga zoo maar door ben absolut geen crimineel ooit in me jonge jaaren iet s uit de winkel ge stoolen sins me 17 e niet met de politie in aanraking ge koomnen en loop overaal vor pal waneer op id tonen gaat als we het over economie hebben ben ik de winst maar jah geen papieren nada niks nopes daarom bij deze we mij en werk kan aanbiden iets in mijn vak ov wat dan ook graag help mij

 9. heloo allemal ik zoek zwart werk ben en jongen van 20 jaar heb me best ge dan op school nooit blijfen zitten heb inmiddels 4 LAS DIPLOMAS en n haftruck certivikat V C A ga zoo maar door ben absolut geen crimineel ooit in me jonge jaaren iet s uit de winkel ge stoolen sins me 17 e niet met de politie in aanraking ge koomnen en loop overaal vor pal waneer op id tonen gaat als we het over economie hebben ben ik de winst maar jah geen papieren nada niks nopes daarom bij deze we mij en werk kan aanbiden iets in mijn vak ov wat dan ook graag help mij

Comments are closed.