De Volkskrant berichtte ( http://www.volkskrant.nl/de… ) vandaag dat Minister Donner zich voorstander heeft verklaard van een zogenaamde ‘sociale dienstplicht’ voor Jongeren. Zoals de naam al doet vermoeden houdt dat in dat jongeren een periode verplicht ‘sociale’ taken uit moeten voeren. De minister denkt hierbij aan taallessen geven aan allochtonen, of het gezelschap houden van ouderen en uitkeringsgerechtigden.

Net zoals de militaire dienstplicht–de verplichte opoffering van de beste jaren van je leven aan de Nederlandse staat – de babyboomer-generatie opvoedde tot vaderlandslievende, weerbare jonge mannen, zou verplicht, onbetaald en waarschijnlijk ondankbaar werk de maatschappelijke betrokkenheid onder de jeugd van de 21e eeuw vergroten.

Dit idee zou je kunnen afdoen als een van de vele onhaalbare, bijna aandoenlijk naïeve overheidsplannen die zo nu en dan als een soort boer zelfs aan anders zo onkreukbare bewindslieden als Piet-Hein Donner ontsnappen, ware het niet dat het plan raakvlakken heeft met de immer voortschrijdende aftakeling van het Nederlandse zorgstelsel.

Zorginstellingen hebben namelijk over het algemeen te kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Werknemers klagen over een hoge werkdruk en relatief lage beloning. Geld voor loonsverhoging of extra arbeidskrachten is er niet.

Een legertje sociaal dienstplichtigen biedt in dat geval een mooie uitkomst. Zo kan de werkdruk worden verlaagd, zonder dat het de overheid een cent kost.

Er begint zich nu een plan af te tekenen waarvoor zowel het CDA als de openlijk linkse partijen van Nederland warm zullen lopen.
Echter, afgezien van de vraag of het moreel juist is om mensen tot arbeid te dwingen, kleven er andere nadelen aan het voorstel. Deze ‘sociale dienstplicht’ zal onvermijdelijk gedeeltelijk ten koste gaan van de tijd die jongeren anders aan productieve, betaalde arbeid zouden besteden.
In plaats van een ervaring in een werkplek waar prestatie wordt aangemoedigd, krijgen jongeren zo werkervaring in een omgeving waar iemand die zich volledig inzet evenmin zal worden beloond als iemand die slechts de minimale inspanning levert. Ook wordt het bedrijfsleven haar laatste goedkope, legale arbeidskrachten ontnomen, en jongeren een flink deel van hun (potentiële) salaris.

De arbeid die zogenaamd gratis is voor de overheid wordt dus betaald uit de portemonnee van het bedrijfsleven en de ‘sociaal’ dienstplichtigen zelf.
Zou deze kolder van jongeren maatschappelijk betrokken burgers maken? Volgens Minister Donner wel.

Door Michiel

7 REACTIES

 1. Sociale dienstplicht is verhullend taalgebruik.Waarom zegt men niet gewoon waar het op staat?? Wij zijn ervoor dat jongeren onder dwang arbeid verrichten. Wij zijn voor Dwangarbeid.

 2. [1] tuurlijk moeten jongeren aan het werk worden gezet, maar dwangarbeid is toch enigszins expliciet. Daarbij vind ik dat de schrijver van dit artikel groot gelijk heeft over betaald werk. Jongeren moeten toch ook geld verdienen, om de waarde ervan te herkennen?

 3. Interessant om te lezen. Ik vind zelf dat dit geen goed idee is, het kost de jongeren (en het bedrijfsleven) te veel geld. Ook denk ik dat de jongeren hiertegen zullen protesteren. Als ik dit lees heb ik opnieuw het gevoel dat de overheid denkt dat we in de jaren 50 leven ofzo. Als ze het invoeren, dan wel met goedkeuring van de bevolking en dan heb ik het vooral over de jongeren! kanttekening: Ik ben zelf 17;-)

 4. IK BEN ZWAAR TEGEN.
  Dwang is de slechts denkbare manier om maatschappelijke verantwoordelijkheid te brengen.
  -Als je jonge mensen dwingt arbeid te verrichten zullen zij het tegenovergestelde krijgen van respect.
  Ook is het in strijd met allerlei internationale wetten, zoals wetten tegen slavernij en kinderarbeid.
  -Een ander gevolg is, dat de jeugd een jaar achterstand oploopt. Het is natuurlijk erg makkelijk voor oudere politici om jonge mensen te gebruiken voor allerlei vuile klusjes.

 5. Dienstplicht geen middel tegen criminaliteit

  Gepubliceerd op dinsdag 03 april 2007

  AMSTERDAM (ANP) – Herinvoering van de militaire opkomstplicht is niet een middel om de criminaliteit terug te dringen. De idee dat mannen die de militaire dienstplicht hebben vervuld, minder geneigd zijn tot het plegen van misdaden, is niet juist.

  Dat concluderen Marieke van Schellen en Paul Nieuwbeerta, twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht, uit een onderzoek, waarvan zij de bevindingen hebben gepubliceerd in het sociologisch tijdschrift Mens & Maatschappij.

  De twee onderzoekers vergeleken een groep van 174 mannen die rond 1970 in dienst zijn geweest, met 504 mannen die destijds even oud waren, maar hun dienstplicht niet hoefden te vervullen. De mannen die in dienst waren geweest, pleegden daarna minder misdaden, maar dat kan geheel eraan worden toegeschreven dat zij voor hun diensttijd al minder crimineel waren.

 6. If you want to buy real estate, you would have to receive the loan. Moreover, my mother usually takes a student loan, which supposes to be really reliable.

Comments are closed.