Omdat er fors bezuinigd was en meer mensen de dienst verlieten dan verwacht, kon een bedrag van 25 miljoen euro teruggegeven worden aan het personeel, aldus staatssecretaris Wijn. (Financiën)
Wijn verklaarde de zaak, door te wijzen op “progressief bezuinigingsbeleid”.
Bij de belastingdienst werken nu zo’n 30.000 mensen. In 2007 zijn dat er 27.000.
Veel personeel werd gekort op de flexibele salarissen met het oog op bezuinigingen.
Dit is een kort berichtje in De Telegraaf, maar ik heb het diverse keren moeten lezen om er maar ook iets van te begrijpen.
Als u het direct doorheeft, hoeft u mijn mogelijke verklaringen niet te lezen en kunt u uw aandacht op Interessantere artikelen op deze site richten.

Waarom eenderde van haar werknemers en niet allemaal? Heeft tweederde minder hard gewerkt of langer geslapen? Of zijn het alleen de hogere rangen, kunnen best 10.000 werknemers zijn, die dit extraatje gehad hebben?
Wat ik niet begrijp hoe dit mogelijk is. Er bestaat immers een wet die voorschrijft dat iedereen gelijk behandeld moet worden. In mijn bedrijf zal de ondernemingsraad zoiets niet accepteren en dan zullen zij het niet oneens zijn met het feit dat er verschillende bedragen worden uitgekeerd, maar zij zullen het wel oneens zijn met het feit dat niet iedereen voor deze regeling in aanmerking komt.
Maar ja het is tenslotte de overheid, dus zullen er wel andere normen gelden.
Er “kon een bedrag van 25 miljoen euro teruggegeven worden aan het personeel” zei Wijn.
Logisch dat er meer mensen de dienst verlieten dan er verwacht werd, het lijkt er immers op dat je als werknemer eerst je salaris moet betalen en als er wat overblijft dan krijg je, als je bij die eenderde hoort, iets terug in de vorm van een extraatje. Tenslotte zal je eerst iets moeten nemen of krijgen voordat het weer teruggeven kan worden!
Nu is deze tactiek niet vreemd aan de belastingdienst, zij neemt immers eerst geld af van de burgers, om het daarna als je tot bepaalde groeperingen behoort, weer uit te delen.
Maar wat Wijn eigenlijk zei is het volgende: Door de genoemde omstandigheden hield hij 25 miljoen euro op zijn budget over en dat moest opgemaakt worden. Zo gaat het immers altijd bij overheidsinstellingen en instellingen die voor hun inkomsten afhankelijk van de overheid zijn.
Het moet op, anders loop je het risico dat het budget voor volgend jaar verlaagd wordt. En dat kan natuurlijk niet!
Progressief bezuinigingsbeleid? Wat is er dan bezuinigd, als je het overschot op je budget weer uitgeeft?
En wat zijn flexibele salarissen? Mag iedereen maar komen wanneer hij/ zij wil? En wordt voor elk aanwezig zijnde uur uitbetaald? Of is hier sprake van prestatiebeloning.
Misschien kan iemand mij uitleggen wat flexibele salarissen zijn.
Vast bedankt.