Al weken worden we overspoeld met dramatische beelden van vluchtelingen uit Darfur, het westelijke puntje van Soedan waar op hol geslagen islamitische roverbendes onschuldige dorpelingen verkrachten en vermoorden en dorpen plat branden.

Er is echter iets vreemds aan de hand. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen enkel beeld gezien waaruit klip en klaar blijkt dat deze misdaden tegen de menselijkheid daadwerkelijk plaatsvinden. Tientallen journalisten zijn afgereisd naar Tsjaad en doen verslag van de vluchtlingenstroom, de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen en de uitgehongerde kindertjes, maar geen enkel beeld van vermoorde ‘Darfurnezen’. Alle journalisten stoppen bij de grens met Soedan. Durven ze niet de ‘warzone’ binnen te trekken? Worden ze tegengehouden? Is er eigenlijk wel een oorlog? Of heb ik niet goed gekeken?

Omdat ik een pleurishekel heb aan neo-nazi’s die de holocaust ontkennen heb ik tot nu toe nog met niemand hierover durven praten. Een levenlang in een sociaal-democratisch land zorgt er wel voor, dat je niet te snel zegt wat je denkt…. Maar na de zoveelste reportage vandaag over vluchtlingenkampen was voor mij de maat vol. Nu wil ik weten of er daadwerkelijk gebeurt wat al maanden wordt geroepen. Nu wil ik het met mijn eigen ogen zien. Als ze mij zo gek willen krijgen om geld over te maken op giro 555, dan moet ik wel overtuigd worden dat er werkelijk iets aan de hand is. Daarvoor is alleen een heftig gebarende Jan Pronk niet genoeg.

Aangezien de gemiddelde Gerrie Eickhof het liefst verslag van een oorlog doet vanuit een land op een ander halfrond, ben ik eens op Internet gaan spitten. Eerst maar eens naar http://www.giro555.nl. Noppes. Alleen wat foto’s van vluchtelingen. Een site gegoogled dan maar: http://www.darfurinfo.org/i… Twee buttons om foto’s te bekijken van de oorlog, maar geen enkele foto met oorlogsbeelden. Alleen vluchtelingen, Kofi Annan en wat onbekende locals. Check out http://www.state.gov/g/drl/… De informatie van het Amerikaanse State Department. Geen foto te zien, behalve een weinig overtuigende satellietfoto van een ‘platgebrand’ dorp. Waarom zijn er geen beelden van de verwoestingen die aangericht zijn? Zelfs geen gemanipuleerde foto’s zoals destijds in de kwestie Irak. De informatie van de Amerikaanse regering is volledig gebaseerd op interviews met de vluchtelingen in Tsjaad. Ook de VN toont op haar website geen enkel beeld dat duidt op oorlog.

In een tijd dat zelfs onthoofdingen van gijzelaars op Al Jazeera worden uitgezonden, kan je van mij niet verwachten dat ik geloof dat er werkelijk een beestachtige slachting in Darfur plaatsvindt zonder dat hiervan enig beeldmateriaal als bewijs wordt getoond. Is er dan geen journalist die het gebied daadwerkelijk intrekt om aan de wereld verslag uit te brengen?