Agnes Kant, kamerlid voor de Socialistische Partij, publiceerde deze week een manifest tegen privatisering van de zorg (http://www.zorggeenmarkt.nl…). Samengevat; de Socialistische Partij wil alles bij het oude houden en een gezondheidszorg behouden ingericht naar de volgende principes:

  • De staat neemt de zorg voor de gezondheid volledig over van het individu
  • Gezondheidszorg moet verdeeld worden op basis van wie het het meest nodig heeft
  • Gezondheidszorg moet gratis zijn voor wie het nodig heeft

Komende vanuit een Socialistische Partij zijn deze ideeën niet zo bijzonder, het is immers de blauwdruk van de planeconomie. Het zijn tevens deze principes die de gezondheidszorg in Nederland op een ronduit beschamende niveau hebben gebracht.

Beschamend? Ja natuurlijk, als je bekijkt wat het kost! Elk jaar kost de collectieve gezondheidszorg meer voor elke man, vrouw en kind in Nederland. Desondanks sterven mensen op wachtlijsten, is er een tekort aan artsen en verpleegkundigen, staan traumahelikopters in de avonduren aan de grond, en is er een meelijwekkend gebrek aan specialistische apparatuur. Dit alles is al herhaaldelijk in dikke rapporten gedocumenteerd en de toekomstige vooruitzichten zijn somber.

Wanneer we naar speciale gebieden kijken, zoals de zorg voor bejaarden, wordt het beeld zelfs angstaanjagend, helemaal omdat we weten dat de zorg voor bejaarden onze grootste uitdaging in de toekomst zal zijn. Dit is niettemin onze collectieve gezondheidszorg, die miljarden per jaar kost en wiens basis principes nog steeds door miljoenen mensen als juist worden ervaren, maar die afgaand op hun verstand, en niet op hun gevoel, weten dat de collectieve gezondheidszorg in de praktijk heeft gefaald.

Met een pleidooi voor handhaving van een failliet systeem bewijst de Socialistische Partij opnieuw in het verleden te leven. Zonder veranderingen naar een marktgerichte en geprivatiseerde gezondheidszorg zal datgene wat de Socialistische Partij zo bang maakt, een tweedeling in de zorg waarbij alleen de rijken goede zorg kunnen betalen, versneld gaan optreden. Ieder weldenkend mens met een ernstige of minder ernstige aandoening en wat geld achter de hand, zal zich in het buitenland laten behandelen, waar geen of korte wachtlijsten zijn en de medische apparatuur en kwaliteit van artsen en verpleegkundigen hoger is. De minder bedeelden blijven afhankelijk van de collectieve gezondheidszorg, die voor iedereen hetzelfde, of voor iedereen even slecht is.

Lees meer over de collectieve gezondheidszorg in Engeland:

Zie ook:

3 REACTIES

  1. Graag op de thuiszorg voor bejaarden en gehandicapten die geen familie-, en / of vriendenhulp krijgen beknibbelen.

  2. > Graag op de thuiszorg voor bejaarden en gehandicapten die geen familie-, en / of vriendenhulp krijgen beknibbelen.

    Beknibbelen? Helemaal opdoeken die "thuiszorg". Als jij zo graag thuiszorg wil dan betaal je dat maar zelf. Vooraf incalculeren, zelf je broek ophouden en zelf je vruchten plukken van je arbeid maar ook zelf je tegenslagen het hoofd bieden.

    Als je geen 85% van je geld aan Papa moet geven maar slechts 10-15% is dat overigens prima betaalbaar. Dat we dan ook echte zorg krijgen ipv overheids’zorg’ is een ieder wel duidelijk.

  3. ik bedoel niet bezuinigen op de thuiszorg voor bejaarden en hen die geen familie etc hebben

    groet

    michael d j m ten Holder

Comments are closed.