Van het geproduceerde belastinggeld gaat nu 500 miljoen als EU-subsidie naar de Europese filmindustrie. Dat dient om hen te helpen tegen de Amerikaanse filmmakers, waartegen ze niet kunnen concurreren.

Daarom wilden de politici (vooral uit Frankrijk) dit bedrag verdubbelen, dus de belastingbetalers in de hele EU, moeten er maar twee keer zoveel voor betalen.

Goed punt voor Gerrit Zalm, die, althans in eerste instantie “tegen” deze verhoging was, omdat [” hij niet gelooft in de Europese filmindustrie”.]
Wie schets mijn verbazing toen in Nederland, onder leiding van diezelfde Zalm, een voorgenomen bezuiniging op filmsubsidies van 20 miljoen euro weer ongedaan gemaakt werd. En het schijnt nu ook dat de (hele?) gevraagde EU verhoging weer door zal gaan.

Niet alleen die 20 miljoen horen geschrapt te worden, maar het volledige bedrag dat direct of indirect naar de “Nederlandse en/of Europese” filmindustrie gaat. Het is immoreel om niet in film geïnteresseerde mensen te dwingen om daar belasting voor te betalen.
Stel de liefhebbers die daar aan willen betalen maar in de gelegenheid om hun eigen centen daar aan te besteden. Er is altijd de kans dat het een goede belegging is; maar dan voor ieder op zijn eigen risico.
Toch al weer een reden voor het referendum: “EU – NEEN!”