Zoals we reeds verwachtten, heeft de EU Commissie vandaag positief besloten om de onderhandelingen voor het toetreden met Turkije te beginnen. Dit besluit moet weliswaar nog door de Staatshoofden worden goedgekeurd, maar dat is niet veel meer dan een wassen neus.

Om het voor het volk meer acceptabel te maken, hebben de politici bedacht om een soort voorwaarden toe te voegen:
-De onderhandelingen kunnen worden opgeschort als de veranderingen in Turkije te langzaam gaan. Wel, je kunt natuurlijk altijd onderhandelingen opschorten als een van de partijen niet doet wat er is afgesproken.
-De Commissie wil restricties opleggen aan de Turken om zich in de EU vrij te verplaatsen.

Op zichzelf al een rare bepaling. Je wil iemand in de club, maar hij mag niet alles wat de andere leden wel mogen! Maar het is natuurlijk wel een goede smoes om de vele personen die tegen toetreding zijn uit angst voor de Turken die hier komen werken, te sussen.

De 28 miljard per jaar die naar Turkije zullen gaan, hebben we nog niet in de discussie gehoord.

Het probleem Turkije moet zo snel mogelijk uit de publieke aandacht en in de procedures gedrukt worden, want anders kan dat (negatief) van invloed zijn op het EU-Grondwet referendum.

Ook maakt dit het gemakkelijker voor Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje om hun wens te verwezenlijken dat andere Middellandse Zee Landen EU-Partners worden.

Wat leven we toch in interessante tijden!