De afgelopen jaren is er veel te doen geweest omtrent het begrip ‘immigratie’ en ‘migranten’. Economen buigen zich het hoofd over of het wel een verstandig beleid is geweest dat Nederland de voorbijgaande decennia heeft gevoerd.

Elk land in de wereld had en heeft nog te maken met migratie, dat is een normaal verschijnsel van de mobiliteit van mensen. Er zijn zelfs landen geweest die een actief immigratiebeleid hebben gevoerd om de bevolking verder aan te laten zwellen. Men vond toen hun land ’te leeg’. Deze immigratielanden waren met name de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië om er maar een paar te noemen.

Vooral landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hanteren nog steeds een selectief immigratiebeleid. Maar ze doen dit via een zogenaamde ‘puntentelling’, dus hoe meer punten een aspirant-immigrant heeft verzameld, hoe groter zijn of haar kans is om te worden toegelaten tot het land.

Ik stel voor om ook in Nederland zo’n beleid te gaan hanteren. Omdat in een uiteindelijke klassiek-liberale maatschappij iedereen moet kunnen gaan en staan waar hij of zij wil, mits hij of zij geen last veroorzaakt of gaat veroorzaken voor anderen. Zo’n puntensysteem zou een uitstekende overgangssituatie naar zo’n maatschappij kunnen zijn. Hoe gaat nu zo’n puntensysteem in de praktijk eruit zien. Ik geef u een scenario:

Als de aspirant-immigrant of gezinshereniger wil voldoen om te worden toegelaten tot Nederland zou hij of zij hiervoor aan een minimaal aantal punten moeten kunnen voldoen (bijv. in dit scenario 10-12 punten):

1 ouder in Nederland 1 punt
2. ouders in Nederland 2 punten
1 echtgeno(o)t(e) in Nederland 1 punt
Ouder of echtgeno(o)t(e) financieel onafhankelijk 2 punten
Ouder of echtgeno(o)t(e) financieel afhankelijk (uitkering) 0 punten
Hoogste genoten opleiding:
Lagere schoolopleiding 1 punt
Middelbare schoolopleiding 2 punten
Vakopleiding (geaccrediteerd) 3 punten
Hogeschool/Universiteit (geaccrediteerd) 4 punten
Betaalde betrekking in Nederland 2 punten
Geen betaalde betrekking in Nederland 0 punten
Kennis van de Nederlandse taal (goed/vloeiend) 4 punten
Kennis van de Nederlandse taal (matig) 2 punten
Kennis van de Nederlandse taal (geen) 0 punten

Men zou voordien een medische keuring kunnen vereisen alvorens er eventuele goedkeuring wordt gegeven. Aan de hand van een bepaald aantal punten kan er een tijdelijke verblijfsvergunning worden verleend. Na 10 jaar kan zo’n verblijfsvergunning worden omgezet in een burgerschap en moet zoals in Zwitserland een plaatselijke gemeenschap bereid zijn om hem of haar te accepteren. Voor asielzoekers is er altijd een tijdelijke verblijfsvergunning, maar zonder mogelijkheid op een burgerschap en wordt hij of zij geacht zichzelf te onderhouden.

Let wel dit systeem kan dan worden gehanteerd zolang de verzorgingstaat nog in stand is gebleven. In een absoluut vrije samenleving is er geen verzorgingstaat en hoeft er ook geen puntentelling meer te worden gehanteerd.

Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting.