Dat stelt R. Naftaniël, directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël naar aanleiding van de actie van Hirsi Ali Ayaan om ook jongensbesnijdenis strafbaar te stellen.

Naftaniël zegt: “besnijdenissen volgens de joodse traditie zijn niet wreed, richten geen schade aan en veroorzaken geen leed.”

Besnijdenis van jongetjes wordt vooral gedaan in Joodse en Islamitische kringen.
Of het kwaad kan, of gezond is, kunnen wij niet beoordelen.
Aan de hand van de enkele besnijdenissen die ik op TV gezien heb, met gillende kleine jongetjes, heb ik niet het idee dat die jongetjes het prettig vinden.

De vraag is, of het moreel juist is dat er een stukje van het lichaam van een knulletje wordt afgesneden zonder zijn uitdrukkelijke toestemming. En zonder dat het noodzakelijk is om medische redenen.
Is dat geen aantasting van de lichamelijke integriteit?

6 REACTIES

 1. Wy hadden vandaag op school wat gezien over besnijdingen .. En ik schrok heel erg van het gegil en gekrijs van het jongentje .. Het ergste vind ik dat ze het jongentje gewoon op bed leggen en zelf feest gaan vieren terwijl dat jongetje vergaat van de pijn..
  Groeten

 2. Besnijdenis zal vroeger gerust een zeker hygienisch doel gediend hebben, alleen hebben we het nou over het algemeen een douche en een bad om het circus schoon te houden.

  Blijft over dat besnijden dus alleen nog maar een religieus doel zou dienen. Iets wat met een beetje fantasie lijkt op het couperen van huisdieren voor niets anders dan een cosmetisch doel! (en dat is reeds lang verboden)

  Dus het verminken van iemands lichaam zonder diens uitdrukkellijke toestemming zou ten alle tijden verboden moeten worden.

 3. @naomi [4]: Naomi, het enige morele antwoord daarop is NEE.

  Het is een aantasting van de integriteit van dat jongetje (je laat een deel van zijn lichaam wegsnijden) en als daartoe geen medische noodzaak is mag je dat zonder de instemming van de eigenaar van dat lichaam (dat jongetje) niet doen. Je jongetje kan nu die beslissing nog niet nemen, en dus moet je het niet doen.

  Als je jongetje ouder wordt en later zelfstandig kan nadenken is het zijn beslissing om wel of niet in zich te (laten) snijden, en waarom.

  Overigens heb ik besnijdenissen op basis van religie altijd absurd gevonden: het geloof stelt dat men ‘geschapen’ is naar het evenbeeld van de in dat geloof acterende godheid. Daaruit volgt dat die godheid over een voorhuid beschikt.

  Dit stukje huid na de geboorte zonder medische noodzaak verwijderen is dus eigenlijk godslastering, want je geeft ermee aan dat er een foutje in dat evenbeeld zou zitten. Dat je twijfelt aan het onfeilbare oordeel van je god.

Comments are closed.