Voormalig bommengooier en vliegtuigkaper Yasser Arafat is ziek. Niemand mag weten wat hem mankeert, maar het ziet er vrij ernstig uit. “Let’s hope it’s nothing trivial” zou Basil Fawlty zeggen.

De gezondheidszorg op de Westelijke Jordaanoever is helaas voor Yasser slecht geregeld. De Palestijnse Autoriteit heeft met alle miljarden steun vanuit o.a. de EU subsidieruif nog niets aan de gezondheidszorg voor de Palestijnen kunnen verbeteren. Prioriteit werd gegeven aan zakkenvullen en het zakcentje voor de in Parijs verblijvende ega van Yasser, die naar het schijnt voor zo’n 100.000 dollar boodschappen per week doet.

Nee, als je ziek bent moet je niet in Ramallah zijn. Gelukkig heeft Arafat veel vrienden, zoals Jacques Chirac. Corruptie schept een band, denk ik dan maar. De Franse overheid heeft de zorg voor de zieke Yasser op zich genomen en laat zien waartoe het collectieve zorgsysteem in staat is.

Het Franse ziektekostenstelsel dekt onderandere de vlucht per helicopter naar Aman, de vlucht per eerste klas naar Parijs en alle medische kosten. En dit alles zonder wachtlijst en zonder ooit een stuiver premie te betalen. Zie je wel dat de overheid de gezondheidszorg prima kan regelen?