Ons land moet het al weer een maand zonder haar grote roerganger doen. De premier ligt in het ziekenhuis met een infectie aan zijn voet. Bij schapen noemt men zo’n aandoening ‘rotkreupel’, dus waarom bij dit schaap voor een andere benaming is gekozen is mij nog niet duidelijk. Wat mij wel duidelijk is geworden, is dat ‘het volk’ bewust in het ongewisse wordt gelaten over de werkelijke toestand van J.P. Balkenende. Hoe dom denkt men in Den Haag wel dat wij zijn?

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat J.P. bijna naar de eeuwige jachtvelden was vertrokken. Ondertussen horen wij vanuit ’s Rijks propaganda ministerie dat ‘de premier alles op de radio volgt’, dat ‘het herstel spoedig verloopt’ en dat ‘de artsen een geslaagde operatie hebben uitgevoerd’. Ondertussen vraagt men zich in de media in het geheel niet af waarom onze grote leider op geen enkele wijze een teken van leven geeft. Vanuit PR oogpunt is het natuurlijk rampzalig om met een ingegroeide teennagel een maand lang niets van je te laten horen, de mensen niet te bedanken die een beterschapskaartje hebben gestuurd en niet duidelijk te maken, dat je alle touwtjes nog in handen hebt, ook vanuit het ziekenhuisbed. Ook valt het ziekbed van J.P. samen met het voorzitterschap van de EU. Bad timing! Neem van mij aan, Balkenende is door het oog van de naald gekropen en ziet er nu, na drie operaties en een lading antibiotica, uit als een wrak.

Ondertussen wordt er binnen het CDA driftig gezocht naar een mogelijke opvolger. J.P. is natuurlijk ooit per ongeluk premier geworden. Een soort ongewenst kindje, waar abortus te laat was en waarbij de ouders naar de buitenwereld toe de schijn maar ophouden dat ze stapelgek op hem zijn.

Wie J.P. gaat opvolgen is nu duidelijk; Herman Wijffels, oud directeur van de Rabobank en nu voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Afgelopen weken kwam Wijffels steeds vaker in beeld om te laten zien wat een soevereine leider hij wel niet is. Hij zou zelfs het conflict tussen bonden en regering gaan vlot trekken. Een echte CDA held, die al lang voorbestemd was om premier te worden. Het CDA had zijn carriere zorgvuldig gepland, met de post bij de SER als springplank naar een toekomstig premierschap. Helaas kwam het ‘ongewenste kindje’ Balkenende ertussen door, die per ongeluk in 2002 de verkiezingen won omdat de aanstaande premier in Hilversum werd vermoord. Die misser wordt nu rechtgezet. J.P. komt niet meer terug op zijn post. Hij trekt zich terug ‘in het belang van het land’ omdat zijn herstel te lang gaat duren en het CDA tilt haar beoogde premier Wijffels in het zadel.

Kunnen we hier niet een leuke weddenschap over afsluiten?