[Dit bericht met vraag werd ons gestuurd door Wouter.
Persoonlijk weet ik weing over satanisme maar het is niet zo moeilijk om op het hier gestelde/gevraagde al een eerste commentaar te leveren. Zie de eerste reactie.]

De Britse Royal Navy heeft het satanisme als geloof erkend binnen haar gelederen.

De reden is dat één van de marinemensen, een 24-jarige technicus aan boord van de HMS Cumberland, dit als geloofsbelijdenis heeft opgegeven, en ook te kennen heeft gegeven daarvoor de ruimte te willen hebben om de bijbehorende rituelen uit te kunnen voeren.

De man, Chris Cranmer, heeft aan boord de rang gelijk aan een korporaal, en heeft hierdoor ook het recht op een begrafenis volgens de regels de ‘Kerk van Satan’, mocht hij tijdens zijn dienst komen te overlijden. Cranmer heeft nu als doel gesteld zijn geloofsvorm binnen alle krijgsmachtonderdelen erkend te krijgen.

De Kerk van Satan werd in 1966 opgericht door Anton Szandor LaVey. Kern van deze religie is dat men wraak verkiest boven vergeving en zichzelf boven ieder ander.”

Nou ben ik zelf geen aanhanger van wat voor religie dan ook, maar dit vind ikzelf toch wel een goede stap in de richting van het tolereren van elkaars overtuigingen. Ik heb alleen een beetje moeite met het principe van de wraak en het jezelf boven een ander stellen (binnen deze context). Uiteraard moet je altijd eerst voor jezelf zorgen, anders kan je ook niks voor anderen betekenen. Maar op een marineschip moet je dat soort principes toch echt laten ‘varen’, de ’team spirit’ is daar heilig. Ik vraag me af hoe de bestaande religieuze stromingen binnen de krijgsmacht hier op hebben gereageerd.

Ik ben benieuwd wat mensen van dit nieuwsfeitje vinden.

1 REACTIE

  1. Ik heb een minachting voor figuren als Henk ’t Jong (http://www.scapreel.nl) die vanuit zijn achtergrond als striptekenaar heraldiek gaat beoefenen en mensen alleen maar beduvelt. Echte wapens maken ze niet. Zijn bijnaam is niet voor niets de "strip heraldicus". In zijn vrije tijd speelt zo’n man nog riddertje ook. Te zielig voor woorden. Hij is vrijmetselaar en maar weinig mensen weten dat.

    Gelukkig bestaan er ook kwaliteitsgenealogen zoals Nagtegaal en Bultsma.

Comments are closed.