Uit angst voor de woede van islamitische deelnemers aan een inburgeringcursus is een expositie van naaktfoto’s van de muur gehaald bij de school ROC Aventus in Deventer.
De censuur was afkomstig van de docenten van de inburgeringcursus.
De naaktfoto’s werden gemaakt door mensen die een fotografiecursus volgden aan het ROC (Regionaal Opleiding Centrum).
De fotocursus moest uitmonden in een expositie, die vorige week maandag zou beginnen en al maanden gepland stond.
Maar net toen de cursusleider (of is het cursuslijder?) de eerste naaktfoto’s had opgehangen, begonnen verschillende docenten van de inburgeringcursus te protesteren.
Volgens hen zouden moslims die langslopen op weg naar de inburgeringcursus ernstig aanstoot nemen aan de foto’s. Ook zou de naaktfotografie om de spanningen na de moord op Theo van Gogh te veel zijn voor de islamitische cursisten.
Aldus een artikel in De Telegraaf.
Onlangs hoorde ik diverse kamerleden nog zeggen; dat angst een slechte raadgever is en dat moest worden voorkomen dat angst de aanzet is voor meer geweld. Is dus waarschijnlijk aan de docenten voorbij gegaan.
Wat een gemiste kans!
Zover ik weet is een van de doelstellingen van de inburgeringcursus dat de deelnemers aan deze cursus iets opsteken van de cultuur van de maatschappij waarin zij willen gaan leven.
Onderdeel van de cultuur (=wijze waarop een maatschappij haar normen en waarden inricht) is de vrijheid van meningsuiting en dus ook expressie.
Het tentoonstellen van naaktfoto’s is vroeger slechts bij een klein gedeelte van onze maatschappij aanstootgevend geweest, maar dat was het ook al in de tijd van de naaktschilderijen van de oude meesters. Dus het is nu zeker volledig in onze maatschappij geaccepteerd en er is genoeg naakt op de publieke- en commerciële zenders te zien. En daar bestaat geen angst voor om de woede van islamitische kijkers op te wekken.
De gemiste kans is; als de islamitische deelnemers in woede waren ontstoken gaven ze direct blijk niet in deze cultuur te passen en derhalve hadden zij de beslissing kunnen nemen dit land vaarwel te zeggen. De kans om tot die vaststelling te kunnen komen is hen ontnomen.
De noodzakelijkheid van deze censuur ontgaat mij en wel om de volgende reden.
Balkenende gaf in zijn toespraak te kennen dat de hier wonende islamieten ook Nederlanders zijn en dit werd door diverse islamitische organisaties bevestigd. Als dus expressie een onderdeel is van de Nederlandse cultuur waarom dan deze censuur?
Is dit dan een vorm van ondergeschiktheid aan een andere cultuur? Uit angst dat de ontstane spanningen escaleren in….. wat? Waarom die angst, er wordt toch immers gezegd door islamitische organisaties en personen dat hun geloof een vredelievend geloof is. Of is dat niet zo?
Wat weten zij, dat wij niet weten?
Door het weghalen van die naaktfoto’s is onze maatschappij eventueel bewijsmateriaal onthouden.
Het komt mij voor dat elk geloof zo geïnstitutionaliseerd is dat er sprake is van een (eeuwenlange) machtstrijd, zowel tussen geloven onderling als tussen politieke partijen, stromingen c.q. overheden.
Wie bepaalt wat elk individu of groep wel of niet mag doen, afhankelijk van de stroming waartoe een individu of groep hoort, daar gaat de machtstrijd om.
Er is echter een stroming of filosofie die niet op een machtstrijd gebaseerd is; het libertarisme.
Het libertarisme is een politieke filosofie die gebaseerd is op individuele vrijheid. Het individu heeft het recht om met zijn leven, lichaam en eigendom te doen en laten wat hij wil. Individuele vrijheid houdt daarom zowel persoonlijke als economische vrijheid in.
Geen enkel individu of collectief mag geweld, dwang of fraude initiëren tegen een ander of zijn eigendom. Elke samenwerking tussen individuen is dan gebaseerd op vrijwilligheid.
U kunt dus geloven en doen wat u wilt, maar u kunt geen naaktfoto’s verwijderen of laten verwijderen(tenzij u eigenaar van het pand bent) omdat u bang bent.
Individuen kunnen in het geval van de naaktfoto’s het volgende doen;
A) het hoofd afwenden of de ogen dichtdoen.
B) het pand of land onmiddellijk verlaten.
C) met de eigenaar onderhandelen om de aanstootgevende foto’s te verwijderen.
D) kenbaar maken dat het schitterende foto’s zijn.
E) in geval van een martelaar hopen dat de beloofde maagden in het hiernamaals er zo uit zullen zien.