Er zijn hier al vaker artikelen over vrijheid op het internet verschenen, tik maar even in de zoekmachine hier ‘internet’ in.
Toch weer even een artikeltje over computercriminaliteit, naar aanleiding van een verhaaltje van Roel Pieper in het FD van 24 november.

Pieper schrijft 4 kolommen dat Nederland in de EU toch nog gauw even wat zou moeten kunnen scoren, door een toezichthouderfunctie over en de regie van het internet. Pas in de vijfde kolom komt er iets van definities naar voren, maar als rechtgeaarde libertarier begin ik al te bibberen, niet zo zeer vanwege de wellicht goede bedoelingen, maar over de naïviteit dat het dan goed zal gaan en niet misbruikt wordt door aan rusthuis toezijnde politici of emeritus e-business hoogleraren uit Enschede.
Terug naar Piepers artikel, waarin op basis van democratie, jawel hoor weer zo’n waarheidsbedekkende sluier, of moet ik zeggen leugenachtige saus, en het voorkomen van Moslimfundamentalisme via internet, hoe actueel toch!, er DUS, een regulerend orgaan dient te komen.
Voorts vanwege de mondiale groei ( bedoelt hij dat het navolging verdient de internetcensuur in China te volgen?) en de cybercriminaliteit zoals creditcard fraude, virus aanvallen en virtuele roofovervallen van bedrijfsadministraties.En ja hoor, graag een mondiale organisatie die het gaat reguleren.Tsjonge, hoe haalt Pieper het in zijn hoofd zich internet ondernemer te noemen als er weer zoveel geregeld moet worden. Vraagt hij zich echt niet af waarom het bestaande rechtssysteem die criminaliteit niet aankan?
Wanneer ik wat koop met een valse of andermans creditcard, ben ik gewoon strafbaar, niet alleen in de virtuele, maar ook in de gewone wereld. En als ik mijn creditcard bij de benzinepomp laat liggen, is dat net zo onhandig als dat ik ‘m adverteer op internet. En wat is nu het verschil tussen een virtuele aanval op de bedrijfsadministratie via internet, met het meenemen van mijn schoenendoos met bankafschriften?
En jazeker, in plaats van een brandwerende kluis op kantoor, dien je een firewall of encryptie programma te gebruiken: allemaal extra kansen voor nieuwe bedrijfjes en ontwikkelingen, welke beslist niet gestimuleerd zouden worden als er weer een of andere internationale regelautoriteit bijkomt.
Ik vrees dat we weer aardig gepieperd gaan worden.