Het klinkt typisch maar er zijn ook Europarlementariërs die tegen de nieuwe Grondwet zijn. Die hebben een groep gevormd die zich “The Referendum Group” noemt, en die nu een honderdtal leden heeft.
Zij willen om te beginnen dat er in ELK EU-land een referendum over de Grondwet gehouden zal worden.

De reden daarvoor is duidelijk. In hoe meer landen een referendum komt, hoe groter de kans dat er een land bij is dat een NEEN-meerderheid krijgt. En in theorie gaat de Grondwet dan niet door.
Daar twijfelt de groep zelf echter ook al aan. Een uitspraak van de groep is dat zij de Grondwet zullen accepteren als er inderdaad in alle landen vóór gestemd wordt, maar dat ze er sterk aan twijfelen of de anderen ook het NEEN zullen accepteren. Ze kennen kennelijk hun makkers!
De Finse voorzitter van The Referendum Group zegt dat een belangrijke reden van hun bezwaren is dat er een sterke militairisatie aan de gang is. En dat terwijl hun beloofd was dat het geheel een vredesproces zou zijn!
Als deze deskundigen (??) al zo denken, dan moet het toch mogelijk zijn voldoende anderen te overtuigen van een referendum met “EU – NEEN!”