Premier Balkenende wil naar aanleiding van de moord op TvG ons taalgebruik kuisen. Dit als tegenhanger van de ongebreidelde vrijheid van meningsuiting.
Min Donner ( oeps heb ik nu per ongeluk het afkortingspuntje weggelaten of is dit taal verruwing?) gaat onderzoeken of ‘smalende godslastering’ als strafwet artikel, tot meer veroordelingen kan leiden.

Je kunt met elkaar afspreken dat je tijdens een politieke-, zakelijke- of voetbalbijeenkomst bepaalde dingen niet zult zeggen. Ook kun je in diervriendelijke milieus afspreken, of tot beschaving laten tellen, dat je het woord ‘vlees’ niet in de mond neemt. Dat is allemaal tot daar aan toe. Want iedereen heeft de keus om bij dat soort bijeenkomsten weg te blijven of naar andere bijeenkomsten te gaan waar die kretologie juist wel populair is.
Maar waar ik bang voor ben is dat als de overheid zich er mee gaat bemoeien, je straks regels krijgt wat en hoe hard je het eventueel mag roepen. Vervolgens de standaardsituatie van: ‘ondanks het verbod gaan de overtredingen toch door, DUS moeten we de wet strenger/uitgebreider maken en de straffen hoger’. Hupsakee ( ik mocht het goede woord hier niet schrijven) weer een basis vrijheid naar de hel, of was ’t God?
Daarnaast vind ik het nogal Goghslasterlijk dat je over taalkuising praat net na de moord en begrafenis van TvG.
Het was echt niet TvG die de moord beging, dat zou wel zeer begripvol voor Mohammed B. zijn! Mohammed B. heeft wellicht ook dat taalgebruik als aanstootgevend ervaren, maar als we daarmee alles goed gaan praten of daarmee wetten gaan maken die ons dat taalgebruik verbieden, weet ik er nog wel een paar:
– het keppeltje
– de hoofddoek
– de Ajax shawl
– de Schotse kilt, in het bijzonder in de winter
– de haardracht van JP
Dit gaat dus weer de kant van mieren of geiten op ( over paarden en ouwe kerels zal ik begin december nog wel wat schrijven) , maar eind van het liedje is dat u en ik minder mogen, meer moeten gedogen en verder worden uitgezogen: JP, ga toch mieren kweken.