Als je in Rotterdam je kind op school wilt doen, moet je eerst vertellen of je “wit” of “zwart” bent! Dit gaat misschien niet helemaal in overeenstemming met de “wet”, maar de scholen doen het gewoon.

NRC: “Rotterdam wil ‘zwarte’ basisscholen weer ‘witter’ maken.” Scholen moeten leerlingen daartoe met hulp van wachtlijsten gaan selecteren op etniciteit. [Wat is precies het verschil tussen “ethniciteit en ras?]
Duidelijker discriminatie bestaat niet. Maria van der Hoeven weet er kennelijk niet goed raad mee. Haar woordvoerder zegt dat zij wegens het onwettige karakter van de plannen ,,haar twijfels” heeft.
Daarom zal zij de Onderwijsraad om advies vragen.
Waar zijn we dan mee bezig. Als het volgens de wet niet mag, dan hoort een minister die wet uit te voeren. En als ze “haar twijfels” heeft, dan kan ze proberen die wet te veranderen.
Ook dit is weer een voorbeeld van een onbekwame overheid. Er zijn zoveel wetten en regelingen die allemaal met elkaar te maken hebben, dat je ook bij het onderwijs wel in de problemen moet komen.
Het libertarisme streeft er naar om het onderwijs te privatiseren. Dan worden de scholen privé-eigendom, en dan kan de eigenaar zelf beslissen hoe hij zijn toelatingsbeleid doet.
Dit zal dan in het belang zijn van alle betrokkenen.
Om dit toe te lichten zullen we hieronder nog eens de reactie van Koen de Groot op het stukje “Discriminatie moet mogen” (14 november) herhalen.
De Amerikaanse Alliance for Separtion of School and State heeft uitgebreide documentatie over de voordelen, over de noodzaak. Zij hebben ook een petitie:
“I proclaim publicly that I favor ending government involvement in education.” die al door meer dan 25.500 mensen is getekend.
Misschien zou een dergelijke actie ook nuttig kunnen zijn om in Nederland/België een begin te maken aan de verwezenlijking van het privatiseren van het onderwijs? Dit zou eventueel in samenwerking met de Amerikaanse Stichting kunnen om zodoende van hun ervaringen gebruik te maken.
Wie wil daartoe het initiatief nemen? De President van SSS, Marchal Fritz, is een goede relatie van me.
De Alliance SSS is te bereiken via http://www.honested.org

1 REACTIE

Comments are closed.