Iedereen in Nederland moet geringd worden met een oranje armbandje waarop staat “respect2all”.
Respect twee al? Waarom niet 3 al? Omdat het in het “Engels” is: Respect to all. In gewoon Nederlands dus: “Respect voor iedereen”.

Het Nederlandse opperhoofd, Jan Peter, bekend om zijn normen en waarden, is heel blij met zijn bandje. Zo blij dat hij meteen een hele doos polsbandjes gekocht heeft en aan zijn collega ministers gaat vragen (opdragen?) om ook met zo’n bandje te gaan lopen.

Jammer dat ikzelf niet een dergelijk bandje om kan doen. Ik heb niet respect voor iedereen. Er zijn heel wat mensen die ik verafschuw, of waar ik liever niet mee om ga. Er is zelfs een groot aantal waarvan ik het fijn zou vinden als ze vandaag nog dood gingen. Ik denk dan aan de verkrachters, moordenaars, inbrekers en dergelijken. Ook zijn er heel wat politici waar ik geen “respect” voor heb!
Het zou hypocriet zijn om dan te beweren dat je respect hebt voor “all”!
Gelukkig zijn er veel meer mensen waar ik wel respect voor heb en het is goed bij omgang met anderen als uitgangspunt te nemen dat je met een te respecteren mens te doen hebt. Het is goed om fatsoenlijk in je contacten te zijn; je mag dan verwachten dat anderen ook fatsoenlijk zijn.
Respect moet uit je gedrag komen, en niet uit een armbandje. Dit is uitgaan van je zelfrespect.

Het viel me overigens mee dat gisteren op een vraag bij Barend en van Dorp 77 % antwoordde dat het dragen van zo’n bandje geen zin heeft. Er zijn nog realisten.

1 REACTIE

Comments are closed.