Zojuist bereikte mij het nieuws dat columnist/regisseur/enfant terrible Theo van Gogh is vermoord. Hij is vanochtend van zijn fiets geschoten. De dader heeft doodleuk staan ‘wachten tot hij zeker wist dat hij dood was’ om er vervolgens vandoor te gaan.

Doodgeschoten omdat je je mening naar buiten brengt. Het nuanceert de daad niet om te zeggen dat hij een klootzak was of te veel tegen schenen schopte. Ik was ook geen groot liefhebber van de man maar dit soort acties overschrijden elke grens.

De dader is opgepakt. Identiteit is uiteraard nog niet vrijgegeven. Links extremist? Allochtoon? Psychopaat? Maakt het uit? Waarschijnlijk wel. Maatschappelijke discussies zullen volgen, net als op de uitspraken van Van Gogh. Helpt deze daad het doel van de dader? Naast het opruimen van een ‘irritatie’ werkt het waarschijnlijk zelfs tegen. Een beweging naar rechts (alweer)zal waarschijnlijk niet uitblijven.

Dus vrijspreker pas op, vrij uit spreken is levensgevaarlijk.

Door Wouter, een bezorgde en boze burger