Door Lennaart Allan *)
The Romantic Manifesto, het boek waarin Ayn Rand haar visie op kunst uiteenzet, begint met het stellen van de vraag hoe het komt dat in onze tijd van grote wetenschappelijke vooruitgang, niemand een antwoord heeft op de vraag wat kunst is.

Men zou hierop kunnen antwoorden dat tot aan de twintigste eeuw deze vraag een non-vraag was omdat iedereen het erover eens dat was dat kunst een ‘nabootsing’, of zoals oude Grieken het noemden, een ‘mimesis’, was.
Pas in de twintigste eeuw werd het begrip ‘kunst’ geproblematiseerd: dit kwam doordat er verschijnselen optraden binnen de kunst die niet binnen het gangbare concept vielen; namelijk de non-figuratie en de ‘readymade’.
Men is toen de oplossing voor het kunstbegrip gaan zoeken in de sociologische context waarbinnen de categorie voorwerpen die ‘kunst’ worden genoemd, functioneert; m.a.w. er is geen essentie van kunst, maar als het functioneert als ‘kunst’ binnen een gezaghebbende maatschappelijk groep, dan is het kunst.
Om te zien dat deze opvatting vooral in de beeldende kunst voor rare verschijnselen heeft gezorgd hoeft men slechts een bezoek te brengen aan, bijvoorbeeld, het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Wat mij betreft zou het publiek veel vaker de legitieme vraag moeten durven stellen, wat eigenlijk het kunstzinnige van veel van deze hedendaagse ‘kunst’ is.
Op de pagina van de Libertarian International is een goede korte inleiding geplaatst op de esthetica van Ayn Rand, getiteld:
‘Why man Needs Art’.
Zie: http://www.libertarian.to/N…
Ayn Rands esthetica is in feite een variant op de premoderne visie van kunst als ‘mimesis’.
Een terugkeer naar deze opvatting zou een uitweg kunnen betekenen uit de impasse waarin de hedendaagse beeldende kunst zit.
Een goede analyse van de esthetica van Ayn Rand is het boek van Kahmi en Torres:
What Art Is. The Esthetic Theory of Ayn Rand. (Informatie: http://www.aristos.org)
Dit is ook een van de beste kritische boeken over de moderne esthetica.
Er zijn plannen in de maak om komend jaar, in samenwerking met het Libertarisch Centrum, Kahmi en Torres naar Nederland te halen voor een lezing over kunst.
Dit mede in het kader van “2005, HET JAAR VAN AYN RAND”
—————————————
Zie ook eerder geplaatste artikelen over KUNST:
19 aug.: Wat is Kunst?http://www.libertarian.nl/b…
24 aug.: Wat Kunst is! http://www.libertarian.nl/b…
Kunst en “beleid” (??)https://www.vrijspreker.nl/b…
*) Lennaart Allan is zelf kunstenaar. Hij woont in Amsterdam.
Meer over hem en een deel van zijn werk is te vinden op:
http://www.hellingx.nl/lenn…

13 REACTIES

 1. Kunst komt uit het verleden. Toen is het begonnen en nu vinden we als er iets is dat er dan sprake is van kunst bijvoorbeeld als je een beeld zite van een aparte mens dan is er sprake van kunst. Kunst is ook je gevoelens en emotie en je gedachten te uiten bij een beeld of schilderij…
  Vroeger toen Rembrand schilderijen ging schilderen kosten ze niets, maar nu zijn ze erg duur, want er is sprake van kunst en hoe hij het heeft gedaan al zijn gevoelens en gedachten en het is zeer mooi kunst.
  Het is mooi kost duur licht eraan wat wie de persoon is wie het maakt als het een bekende is, is het meestal (vaak) duur maar dat is logisch;)
  Dit is alles wat ik weet over ‘Wat is kunst’ en nog meer weten over wat is kunst kijk op google die heeft meer info te vinden dan ik;):) tot ziens

 2. [7] Wat je zegt, klopt wel als een verklaring over hoe men over Kunst DENKT.

  Maar daarmee bepaal je nog niet wat Kunst echt IS.
  Te veel mensen praten over "Kunst", en allemaal hebben ze er een ander idee over.
  Vandaar dat een definitie van WAT IS KUNST zo belangrijk is.

 3. [8] Hoi Hub,

  "Vandaar dat een definitie van WAT IS KUNST zo belangrijk is."

  Niet mee eens: zolang "kunst" een prive-aangelegenheid is waar geen belastinggelg tegen aangesmeten wordt (en ik neem aan dat je dit ook als ideaal ziet in libertarie) dan maak het niet uit wat individuen (of collectieven) erover denken.

  Wat kunst is, is net zo relevant als de vraag of mijn buurman Sinterklaas viert of liever met de kerst een familiefeest houdt. Zolang ik de rekening niet gepresenteerd krijg, zal het mij een worst wezen.

  Groeten,
  M

 4. Lees toevallig net op nieuw blog van bevriende kunstebaar: "Kunst: het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op vaak ontroerende of schokkende wijze. Dit is (een van de) definities die het Van Dale studiewoordenboek Nederlands geeft. Het grappige is dat eronder meteen een lijst woorden begint met kunst die precies de tegenovergestelde betekenis hebben. Ik noem kunstaas, of een kunstbeen of wat vaak op mijn toestand slaat in dit soort gesprekken : de kunstkop."

Comments are closed.