De stemming over het EU-lidmaatschap voor Turkije komt naderbij. Het is al de volgende week. Daarom zijn er deze week al een aantal voorbereidende vergaderingen.
Jacques Chirac heeft al duidelijk gemaakt dat er aan drie voorwaarden voldaan moet zijn voordat de onderhandelingen met Turkije mogen beginnen.

Op de eerste plaats moet het duidelijk zijn, dat de onderhandelingen zouden kunnen uitkomen op een onvolledig lidmaatschap van Turkije.
Op de tweede plaats eist Chirac dat het Franse volk in een referendum de definitieve beslissing betreffende toetreding van Turkije mag uitmaken.
Op de derde plaats mogen de onderhandelingen pas beginnen in de tweede helft van 2005. Dit om te voorkomen dat het (stem)volk de kwestie Turkije verwarren kan met de stemmingen over de EU-Grondwet. Dit laatste is in Frankrijk gepland in het voorjaar 2005. De Franse Minister van Buitenlandse Zaken heeft al bekend dat:”Als er een link is tussen Turkije en de Grondwet, dan verliezen we het referendum. Zo simpel is het”.
Alleen deze laatste opmerking zou mensen toch de ogen moeten openen?
Een staaltje dictaat Jacques Chirac. Nu ook in Duitsland weerstand tegen een Turks lidmaatschap groeit, zou Jacques met hulp van vriendje Gerhard, zijn wil wel makkelijk kunnen opleggen.
Wij houden niet van die dictaten van de EU-2. We kunnen beter zo snel mogelijk uit die EU treden, en wat ze dan doen met Turkije zou ons een biet kunnen zijn.
In ieder geval maar bij het Grondwet-referendum: “EU – NEEN!”