Goed nieuws uit Buenos Aires waar 200 landen 12 dagen discussieerden over wat er moet gebeuren na ‘Kyoto’. Het lijkt of er een consensus is: we doen niets! 70 ontwikkelingslanden, de Verenigde Staten, China, India en Italië, Rusland, Japan en Canada en Australië hebben geen zin in nog een keer. Nou ja, er wordt volgend jaar nog een seminar gehouden in Duitsland, maar als het aan de VS ligt wordt daar niet eens een verslag van gemaakt. Sommige waarnemers concludeerden: Kyoto is dood. Dat lijkt wat voorbarig, versie 1 van dit verdrag staat immers nog steeds op het programma vanaf februari 2005, maar in versie 2 lijkt niemand zin te hebben. Dit keer staat niet de VS maar Europa geïsoleerd.

Misschien was het te voorzien geweest. Het enthousiasme van de wereld om aan ‘Kyoto 1’ mee te doen was toch al minimaal – zeker nadat de VS zich hadden teruggetrokken – en nu kwamen de broeikas-imams in Buenos Aires vertellen dat er nog veel drastischer maatregelen nodig waren.

Veel ontwikkelingslanden redeneerden daarom dat het in dat geval goedkoper en dus verstandiger zou zijn om de opwarming niet meer tegen te houden, maar er beter op voorbereid te zijn. Het levert dan wel extra CO2-emissies op, maar als je daarmee je dijken wat hoger kunt maken…..

De ontwikkelingslanden vinden bovendien dat Europa eerst zelf maar eens het goede voorbeeld moet geven (en het heeft er alle schijn van dat Europa daar niet in slaagt). Studies geven overigens aan dat de volgens activisten noodzakelijke beperkingen van CO2-emissies technisch niet eens mogelijk zijn, hoeveel geld je er ook tegen aan gooit.

De Saudis en andere olieproducenten eisen compensatie voor mogelijk teruglopende olie-inkomsten.

Nederland is altijd zeer opwarmingsbewust geweest en onze eigen staatssecretaris Pieter van Geel speelde als leider van de Europese delegatie zelfs een hoofdrol, maar de berichtgeving in de Nederlandse media was niettemin erg beperkt. Tegen de Volkskrant zei van Geel: ‘Ik kan niet uitleggen waarom we niet in staat zijn tot een discussie over een goed idee. Het is eigenlijk heel eenvoudig. . . Maar op dit moment ben ik vooral gefrustreerd en teleurgesteld dat we geen stap vooruit zetten.’

Wie de achtergronden wil weten moet Engels lezen. TechCentralStation, Reason, en voor wie dat allemaal te conservatief is, de New York Times.

Overgenomen uit de Groene Rekenmeester. De Groene Rekenmeester is de elektronische nieuwsbrief van de Groene Rekenkamer, een samenwerkingsverband van de Stichting Heidelberg Appèl, het Platform Nederlandse Luchtvaart, de Edmund Burke stichting, de stichting Klimaat, de stichting Kernvisie en de Chlorofielen