Vorige week werd Nederland getuige van een nieuwe gerechtelijke dwaling de tweede in twee jaar. Veroordeelde Kees B. bleek 4 jaar van zijn jonge leven voor niets in de nor te hebben doorgebracht. Op de vraag van een journalist of het Openbaar Ministerie iets fout gedaan had antwoordde de hoofdadvocaat-generaal Van Capelle: ,,Het gaat om een strafonderbreking, daarmee geven wij geen oordeel over de veroordeling van de heer B.”

Bij doorvragen antwoordde hij, dat het OM niets fout gedaan had. Deze Dorknoper schijnt er a priori vanuit te gaan, dat de aangekondigde schadeclaim van Kees B. zal worden afgewezen. Maar, dat standpunt betekent allerminst, dat het OM zorgvuldig met belastinggeld zou willen omspringen. Dat doet daar helemaal niet terzake.

Wij herinneren ons immers de zaak Erik O., waarbij het kennelijk uitsluitend gaat om het geschonden prestige van het OM.

Strafpleiter van Koppen verklaarde later, dat rechters onder almaar toenemende druk van de minister van justitie worden gezet om vonnissen te produceren. “Hoe meer vonnissen, hoe beter” zo luidt het adagium van Donner. Daarbij doet de kwaliteit van de rechtspraak kennelijk niet meer terzake: er moet immers geld verdiend worden.

Dergelijke logica leidt automatisch tot meer beroepszaken en meer gerechtelijke dwalingen.

Waar hebben we de geluiden betreffende de industrialisering van de overheid nog meer gehoord ?

1. De Wet Mulder is de geldmachine van de flitspalen waar deze politiestaat mee volgestort is

2. De maatregelen tot afschaffing van regelgeving leidt tot nog meer regelgeving in plaats van tot minder

3. Oprichting van stadsdeelraden en gemeentelijke herindelingen zijn niet alleen een teken van de regelexplosie, maar werken die ook nog zelf in de hand

4. Overdracht van nationale soevereiniteit -onder verschillende gedaanten- aan de Europese Unie leidt tot een verdere explosie van regelgeving en subsidie.

Zo ondermijnt de expansie (=inflatie) van de regel- en subsidie-industrie de kwaliteit van de zogenaamde democratische rechtsstaat. Maar daar zitten de van verantwoordelijkheid vrijgestelde politici niet mee. Juristerij of jurisme is de lakei van de regentendictatuur.