Vandaag mag Jan Peter als voorzitter van de EU met de Chinezen praten.
Het is bekend dat Chinezen in het algemeen uitstekende zakenlieden zijn. Of Jan Peter daar tegenop kan, weet ik niet. Maar hij krijgt wel hulp!

Wel zijn de Chinezen al maanden bezig hun kaarten voor een goed resultaat klaar te leggen.
Eén van de punten is dat zij nu af willen van het 15 jaar geleden ingestelde wapenembargo dat werd ingesteld na de Tiananmen opstand.
China heeft nu gewaarschuwd dat als dat embargo niet snel wordt opgeheven, dat het dan onaangename consequenties heeft voor de toekomstige verhoudingen.
Oei, een verkapte bedreiging! Maar anderzijds wil de Nederlandse overheid ook wel graag wapens aan China leveren.
De hele topclub van de EU gaat “Premier Wen Jiabao of the People’s Republic of China” ontvangen. Ze komen allemaal naar Den Haag om Jan Peter te helpen: President of the European Council, Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende, President of the European Commission, José Manuel Barroso, the EU’s High Representative Javier Solana, European Commissioner Benita Ferrero-Waldner and the Dutch Minister of Foreign Affairs, Bernard Bot.

Zouden Jacques Chirac en Gerhard Schroeder zo duidelijke instructies gegeven hebben dat ze er zelf niet bij hoeven te zijn? Of is Gerhard deze week zelf naar China gegaan om vóór die bijeenkomst in Den Haag zelf al alles te regelen met zijn Chinese collega?

Ik heb er geen fijn gevoel over, en blijf dus bij het advies: “EU – NEEN !”