We hebben het al vaker gehad over het geritsel met de in marmer gebeitelde contractuele afspraak dat de diverse leden zich zouden houden aan een maximaal begrotingstekort van 3 %.

De grote landen, Frankrijk en Duitsland, trokken zich daar niet veel van aan en gingen rustig jarenlang overschrijden. En het schijnt nu dat ze met wat mooie beloftes voor de toekomst er inderdaad mee weg komen.

Griekenland heeft duidelijk de boel bedonderd, en Hongarije waarschijnlijk ook. Deze twee landen worden nu misschien vervolgd. Volgens EU-uitspraken zou dit kunnen leiden tot boetes van vele miljarden euros.

Hoe dat mogelijk is, als je al een te groot tekort hebt, nog eens een extra bundeltje miljarden te betalen, is een compleet raadsel. Het tekort wordt dan nog veel groter.

Daar moeten ze dan wel weer een andere oplossing voor vinden.

Je kunt maar beter niet de provincie (Nederland) van de EU-Staat zijn. Daarom de weg zoeken om er zo snel mogelijk uit te treden, en de eerste gelegenheid daar iets aan te doen lijkt nu het afstemmen van de EU-Grondwet. Zorg daarom bij het referendum voor: “EU – NEEN!”