Philips investeert een extra kwart miljard dollar in China.
In eerste instantie is dat natuurlijk een zaak van Philips zelf. Die mag, libertarisch gezien, investeren waar ze maar willen. Maar toch zitten daar een paar vreemde elementen.

Zo is er aan Philips subsidie verstrekt voor een aantal projecten. Nederlands belastinggeld. Dat Nederlands belastinggeld gaat dus naar China? Zouden alle belastingbetalers het daar mee eens zijn? Ik ken er minstens één die denkt dat het dringender ergens anders besteed had kunnen worden. In feite had het helemaal niet geïnd mogen worden.
Of is Philips ondertussen al een Chinees bedrijf?
Een ander punt is dat dit kwart miljoen gestoken wordt in onderzoek en ontwikkeling voor schermen voor mobiele telefoons. De hoogste Philipsbaas, Kleisterlee, is lid van het Innovatie Platform, dat onder leiding van Jan Peter Balkenende, vorm moet geven aan de zo broodnodige innovatie in Nederland.
Zou Kleisterlee zich nu laten leiden door Nederlandse of door Chinese belangen? Komt hij door die positie niet in een conflict of interest situatie?