Deze week, vrijdag 17 december, is gepland om te besluiten of de EU de echte toelatingsonderhandelingen met Turkije op gang gaat brengen. Uiteraard gaat het om het machtsspel waarbij nu al de politici proberen hun kaarten zo goed mogelijk te leggen.

Door de uitbreiding met de 70 miljoen Turken, wordt de EU weer “machtiger”, en de stem van de politici op het wereldtoneel zwaarder.
Ook de oliebelangen spelen mee. De ligging van Turkije, tegen het Midden Oosten aan, is daarvoor van strategisch belang. Ook de Russische President Poetin beseft dit en daarom heeft hij de vorige week al een vriendschapsverdrag tussen Rusland en Turkije gesloten.
Maar de EU politici hebben ook hun angsten. Want door die 70 miljoen inwoners wordt Turkije de grootste staat in de EU. En daardoor de machtigste. Dat is immers democratisch! De wil van de meerderheid geschiede!
In het voorspel dat nu aan de gang is, wordt gepokerd. Er worden allerlei uitspraken gedaan om de eigen positie te verbeteren, en ook om de achterban in het eigen land mee te krijgen.
Dat de premier van Turkije echter al gaat dreigen, is wel extreem. Hij waarschuwt namelijk voor een golf van terreurdaden in de EU als het Turks EU lidmaatschap wordt geweigerd!
Aan de andere kant verzacht hij dat weer door te zeggen dat de Turkse toetreding het “Project van de eeuw” is dat kan leiden tot een “harmonie van de beschavingen”.
Er is voldoende wisselgeld voor de onderhandelingen, dus de politici zullen wel een overeenkomst samenstellen. En het volk wordt voor een groot deel gerustgesteld door te vertellen dat die toetreding toch pas ergens na 2014 zal plaats vinden. Wie dan leeft, die dan zorgt!