Officieel stuurt de politiek het ambtelijk apparaat aan maar in het echt zijn het de klerken die op de achtergrond de touwtjes in handen hebben terwijl de politiek op de voorgrond doorlopend een slechte komedie opvoert om de boel af te leiden.

Het doel van het ambtenarenapparaat is minimaal om zichzelf in stand te houden maar het liefst dijt het uit en dat laatste gebeurt gestaag en onopvallend.
Politici, kamerleden & regering, houden zich alleen met futiliteiten bezig en lossen niet bestaande problemen op en dat wordt heel breed uitgemeten in de media. Gisteren nam de Kamer bijvoorbeeld een motie aan om harder op te treden tegen huiselijk geweld alsof dat nou net het grote probleem is waar het Nederlandse volk mee zit. Vandaag was het weer een andere flauwe kul en morgen de volgende.
Terwijl op de achtergrond, onopvallend en aangestuurd door de bureaucratie vrijwel dagelijks de belastingen worden verhoogd en onze vrijheid verder ingeperkt met de volgende reeks verbodjes/gebodjes.
En die komen doorgaans slechts als kleine onopvallende berichtjes in het nieuws: de Kamer gaat akkoord met de verhoging van belasting/huur/accijns/treinkaartje etc. of met het verbod op… zonder debat, zonder vuurwerk, heel stilletjes.