In de Oekraïne speelt zich voor onze ogen een van de machtsspelen in de af.
En wel een spel op twee niveaus. Eerst is er de landelijke machtsstrijd van twee groepen die allebei de baas willen zijn, en de ander overheersen.
Daarnaast een tweede spel dat gaat om de invloedsfeer van Rusland en van de EU. Beide willen ze dat de Oekraïne toch vooral aan hun kant staat.

Wladimir Putin heeft al een keer een verkeerde kaart uitgespeeld toen hij te snel achter “zijn”kandidaat ging staan. De EU gaat nu bij de volgende stemronde op 26 december tegen de 800 waarnemers sturen.
En Putin maakt nu bekend dat hij beschikt over een lange afstandsraket waarmee hij heel verre doelen heel precies kan raken. De EU maakt bekend dat het heel goed denkbaar is dat de Oekraïne ook lid van de EU, en zelfs van NATO, kan worden.
Maar de koude oorlog is voorbij. Of niet?

Bij dit spel wordt geen enkel gemeen middel uitgesloten. Zo staat nu vast door onderzoeken van een Ziekenhuis in Wenen, dat Viktor Joesjtsjenko gedurende de verkiezingscampagne vergiftigd is. Het lijkt wel uit de verhalen over de Middeleeuwen!
Door het vergif heeft hij problemen met nieren, darmen en lever gehad, en is zijn gezicht verminkt. Zie foto vóór en na de vergiftiging.

Politiek is een machtsspel. Macht over andere mensen. Ook in zogenaamde democratieën. Willen we naar een betere, morele, wereld, dan zullen veel meer mensen de libertarische filosofie moeten leren begrijpen.
Begrijpen dat niemand het recht heeft om over het leven en eigendom van een ander te beslissen, zonder diens vrijwillige toestemming.
En dat begrijpen is een zaak voor ieder individu persoonlijk.