De Russische president, Vladimir Poetin, heeft deze week geritseld dat zijn Staat nog meer heerschappij over de olie krijgt. Het olieconcern Yukos werd opgekocht door een stro-man en die hevelde het toen over naar de Staat.

Andrej Illarionov, die een belangrijke economische adviseur van Poetin is, bestempelt deze truc als ‘de zwendel van het jaar’.

Volgens Illarionov is ‘het mysterie van het jaar’ de vraag waar het geld vandaan kwam. Hij gaf zelf het antwoord. “Het kan alleen zijn gekomen van de staatsbegroting, want geen enkel bedrijf heeft voldoende middelen. Het geld is afgenomen van de burgers van dit land.”

Andrej Illarionov durft wel om in zijn situatie iets dergelijks te durven zeggen. Petje af!

Andrej is een duidelijke vrije markt econoom. Enkele jaren geleden heeft hij het boek “Atlas Shrugged” van Ayn Rand aan Poeting gegeven. Poetin heeft toen beloofd het te zullen lezen. Of hij dat gedaan heeft, weten we niet. Maar het zou best kunnen dat hij het wel gelezen heeft, misschien alleen met het doel om beter te begrijpen wat de libertariers en objectivisten nu eigenlijk willen.

Andrej Illarionov heeft ook toegezegd dat hij mee zal werken aan het organiseren van de Libertarische ISIL Wereldconventie in St. Petersburg. Deze is gepland van 10 – 15 juli, en zal in het teken staan van “Het Jaar van Ayn Rand”. 2005 is 100 jaar na haar geboortedag.

Meer gegevens over de conventie op http://www.libertarian.to