Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. [Nederlandse grondwet-Hst 1./Art 10-1.]

Gelukkig is vastgelegd in de grondwet dat iedereen recht op privacy heeft! Niemand hoeft iets van mij te weten, ook niet mijn pin-code! Toch opmerkelijk dat er nog een paar gebiedjes zijn waarop ik mij niet helemaal beschermd voel. Dat is mogelijk een vergissing en wordt vast allemaal nog wel geregeld…

– Mijn e-mail en internet verkeer moet een jaar bewaard worden als het aan de overheid ligt.

– Mijn mobieltje zoekt, wanneer ik reis, steeds een andere zender. De overheid kan deze gegevens opvragen om te controleren, waneer ik waar precies geweest ben.

– Waar ik ook ben, ik moet mij ten allen tijde kunnen legitimeren.

– De AIVD mag van iedereen dossiers aanleggen wanneer de verdenking bestaat dat ’s lands veiligheid in het geding is. Niemand mag zijn eigen dossier inzien want dat is natuurlijk top-secret.

– De regering sluit een deal met de VS over de verplichte verstrekking van mijn persoonsgegevens wanneer ik naar de VS wil reizen.

– Op openbare plaatsen zoals winkelcentra en stations hangen camera’s die mij filmen (of toch niet?). Niemand weet wie er naar die opnames kijkt of wat er mee gedaan wordt.

– Door traject-controle weet de overheid precies hoe laat ik, waar de snelweg opging, waar en hoe laat ik de snelweg weer verliet (en hoe hard ik dus gereden heb).

– Als ik een auto koop, of een huis dan wil de overheid dat onmiddelijk weten en registreren zodat ik de benodigde belastingformulieren toegezonden kan krijgen.

– De overheid weet van jou (en van iedere nederlander) niet alleen naam, adres, woonplaats maar ook welke auto je rijdt, waar je op school zit/zat, of je werk hebt en zo ja waar je dan werkt, wat je verdient, met wie je getrouwd bent hoeveel kinderen je hebt en hoe ze heten, hoe oud je bent, of je in nederland geboren bent en wie je ouders zijn. Ze kan eenvoudig opvragen hoeveel schulden of bezittingen je hebt, wat je banksaldo en spaarsaldo is, wanneer en waar je gereist hebt, welke sites je bezoekt op internet, aan wie je e-mail stuurt en met wie je belt.

Gelukkig maar, dat we in een vrij land leven!