Beleid van de Vrijspreker.
Iedereen die deze site maar even bekeken heeft, zal ervan overtuigd zijn dat wij grote voorstanders zijn van de vrijheid van meningsuiting. (VMU). Onder andere zijn wij tegen al die “politieke correctheid”, de wet tegen godslastering moet verdwijnen, en beledigingen mogen niet strafbaar zijn.

We stellen ook duidelijk dat “bedreigingen”(met geweld) wel strafbaar horen te zijn. De missie, zoals uitgedrukt in de kop van de hoofdpagina, is daar duidelijk in.

Al vinden we dus dat iedereen binnen deze grenzen mag zeggen wat hij wil, dan wil dat nog niet zeggen dat wij hem in ons huis of op onze Vrijspreker-site daarvoor ook onbeperkt de gelegenheid willen geven. In een vrije maatschappij beslist de eigenaar wat er in zijn huis gebeurt.

Op deze site geven we vanuit libertarisch perspectief commentaar op de gebeurtenissen in de maatschappij en streven we naar een vrije wereld. Daarbij staan we open voor elk commentaar, en proberen dit zelfs zoveel mogelijk te beantwoorden.
Door een open discussie kunnen we allemaal leren en nog beter begrijpen wat er zich afspeelt, en misschien zelfs zorgen dat er iets verbetert.

Om dit te bereiken, is het vanzelfsprekend noodzakelijk om “netjes” en respectvol met elkaar om te gaan. Dat mag gerust fel. Maar het moet niet vervallen in scheldpartijen, vulgair taalgebruik of nodeloos minachting tonen voor andere deelnemers aan dit forum. Dat is geen bijdrage voor een betere maatschappij.

Daarom zullen stukken die de onderlinge fatsoensnormen overschrijden, worden verwijderd. Stukken waarin bedreigingen worden geuit, geven we door aan de politie.
Gelukkig komt de noodzaak daartoe maar heel weinig voor.

We vragen onze bezoekers om ons bij dit beleid te helpen en te ver gaande opmerkingen afzonderlijk te melden. Wij zullen dan (subjectief!!!!) maatregelen nemen.

Ook stellen we op prijs dat reacties betrekking hebben op het betreffende onderwerp en niet op iets dat er niets mee te maken heeft.
Nieuwe onderwerpen kunnen ingediend worden via “Zelf Schrijven op de Vrijspreker” (voorpagina), of gestuurd per mail aan info@vrijspreker.nl

Op die manier zullen de kwaliteit en de waarde van de Vrijspreker zeker nog verhogen.

42 REACTIES

 1. Ingrijpen daar waar ongepaste taal wordt geuit, zal de qualiteit van de site ongetwijfeld verbeteren en voorkomen dat bezoekers afgeschrikt in plaarts van aangetrokken worden.

  • Helemaal begrepen,dat van fatsoenlijk taalgebruik. Maar, mag in plaats van -J.P.Balkenende,- Balkt Elendig-????

 2. Uiteraard stem ik morgen NEE. In de tijd van de Dolle Minaas was ik voor "Baas in eigen buik", nu voor "Baas in eigen land", d.w.z. duidelijk bij verkiezingen kunnen stemmen, rechtstreeks en niet het risico lopen dat het later door "Brussel"wordt afgekeurd. Wil.

 3. Hiep Hiep Hoeraaaaaaaaa 1 Europa
  een gezamelijke Euro en dan ook nog een Europarlement met grondwetten waarbij een ieder klakkeloos ja tegen moet zeggen???? NOU IK NIET! Laat onze bakellende regering eerst maar eens orde op zaken stellen in eigen land en eens wat doen al alle prijsstijgingen die er zijn geweest (en nog komen), zodat de gulde weer een daalder wordt op de markt. Zodat je weer geld over kan houden van je loon of uitkering. Vooral de uitkeringsgerechtigden
  AOW-ers, Bijstandgerechtigden, WW-ers en WAO-ers weten precies waar ik over praat. Men komt elke maand stelselma-tig geld te kort en heeft zelfs onvol-doende geld over om normaal van te kunnen eten! NORMAAL???? Volgens de dames en heren in Den Haag kennelijk wel. Zij moesten allemaal voor een periode van minimaal 1 jaar zelf maar eens rond zien te komen van een uitkering dan krijgen ze er eindelijk eens weet van hoe de eigen bevolking naar de kl… gaat door al hun maatregelen. Ik denk dat ze de Nederlandse wereld dan eindelijk eens van de juiste kant zullen gaan zien en zich rot zullen schrikken. Eerst orde op zaken stellen in eigen land en daarna pas weer eens gaan denken over een Europese grondwet.
  STEM DUS NEEEEEEEEEEEE !!!

 4. Ik ben van mening dat we er niet beter op worden met dat gezwam vanuit Den Haag.De druk die op de kiezer gelegd wordt. Als je ze zo hoort zou je denken dat bij een NEE op 1 juni er geen Nederland meer is, want de heren hebben geen plan B. DHR Balkenende wil tenslotte niet voor schut staan in Brussel !!!!!!!!!!! Eerst in eigen land eens orde op zaken stellen ten aanzien van onze eigen economie en de werkgelegeheid. Doe eerst maar eens iets aan de bijklussende 2de kamer leden, iets wat je als uitkeringgerechtigde maar zeker niet moet doen, want je wordt direct gekort. Maar in Den Haag gelden zeker andere regels. Zorg eerst maar eens dat al de regels voor IEDEREEN gelden en dan pas jezelf druk maken over de regels die Brussel wil maken. BETER?????????? LAAT ME NIET LACHEN ( als dat tenminste nog mag)

 5. Ik ben tegen. De laatste jaren worden we steeds vaker in de boot genomen. Kijk naar de goedkope Polen die met honderden, duizenden de baantjes inpikken die voorheen vervuld werden door scholieren en studenten die wat bij wilden verdienen in de kassen of de tuinbouw. Kijk naar de bouwvakkers die aan de kant worden gezet ten gunste van goedkopere arbeidskrachten uit Oost Europa. Kijk naar de aannemers die hierdoor zogenaamd scherpere aanbiedingen kunnen doen, en ondertussen toch lekker hun eigen zakken vullen. Kijk naar de nederlandse en engelse vissers die steeds minder mogen vangen ten gunste van sterk gesubsidieerde Portugezen. Kijk naar die grote delegaties van Europarlementariers die in Brussel, Luxemburg en Straatsburg zitten voor zaken waarmee zij niks van doen hebben (Oostenrijk voor zeevaart en visserij????) Kijk naar de manier waarop dezelde dames en heren zichzelf en hun companen de zakken aan het vullen zijn dmv torenhoge declaraties voor etentjes, representatie- en vervoerskosten. Nederland is altijd een sterk land geweest op sociaal vlak, gezondheidszorg, handel en, innovatieve, industrie, dit is de laatste paar jaar compleet ondermijnd op alle vlakken doordat Nederland zo nodig per hoofd van de bevolking het meste bijgedragen heeft aan de EU. Laten we met zijn allen dat grote graaien, wat nu ook in Oost Europa is begonnen, proberen een halt toe te roepen. Ik doe dat door NEE te stemmen

  Ton Nuiten [50] reageerde op deze reactie.

 6. Ik ben in principe tegen, het enige wat mij angst weet in te jagen is dat er geen 2e referendum zal komen. Dit betekent dat bij de volgende Europese grondwet onze regering vrij mag zeggen wat ze willen doen. Dit is in feite nu ook het geval maar ik hoop voor JPB zijn leven dat als er nee wordt gestemd, hij het daarop houdt.

 7. Beste Maxim, het valt misschien nog mee…heb net een persbericht van Groen Links gezien, die willen de 2e kamer laten stemmen of er in toekomst meer referenda gehouden moeten worden….

 8. [7] "Zij moesten allemaal voor een periode van minimaal 1 jaar zelf maar eens rond zien te komen van een uitkering"

  ??? Dat doen ze al die tijd al hoor, alleen hebben ze voor zihzelf een heel wat riantere uitkering bedacht dan voor de gewone burger

 9. Nou wordt die Balkenende een beetje veel voor schut gezet door de belgische minister van buitenlandse zaken
  en doet hij de hele zaak in de doofpot
  dit getuigt wat een slapjanus hij is

  maar goed Balkenende heeft ons zo vreselijk veel afgepakt
  ik blijf ten allen tijde hem en de andere haagse kliek bestrijden met nee en nog eens nee
  en ik krijg sympatie voor de SP
  nooit mijn partij geweest maar goed wat moet je dan ??

 10. [13]
  Nou moet je niet zeuren. Wat zeg je van:
  LPF, Christenunie, SGP, Groep Lazrak, Groep Wilders ? En je kunt ook nog blanco stemmen, of je volgt het advies van Botje: thuisblijven.

 11. Je weet wel dat na dit woordenboek uitkomt dat jongeren nog brutere woorden gaan uitvinden die er niet in staan, dus ik zal anoniem geen ja en geen nee stemmen. Want politie uitschelden, what is it good for, absolutly nothing…

 12. Oh…
  Balkenende? daarvoor nog Blair en toen nog bush, het lijken wel de drie mustekiers alleen ontbreekt Ali B nog nummertje vier van de drie musketiers…

  Maar echt volgende keer stem ik op iemand anders dan het CDA, want dat met de Europese grondwet enzo… Dat zat mij niet lekker, Meer landen zoals Polen of Roemenië bij de EU en deste rijker zij worden zonder een vinger uit te steken terwijl op de zelfde tijd landen als o.a. Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland er steeds en nog steeds door arm worden, dus om niet te val te klinken, misschien moet Jan-Peter en zijn geheime tweede kamer maar een andere baan gaan zoeken, iets misschien wat meer intellect voor nodig is…

 13. we menen in Nederland alles maar klakke-
  loos te moeten overnemen van wat er elders in de wereld gebeurd. De zo hoog
  geprezen vrijheid kun je wel schudden.
  Neem het rookverbod. Daar moet de overheid zich ook al weer mee bemoeien.
  En als je dan aan de Warenautoriteit
  gerichte vragen stelt, waarom het in het
  ene geval wel mag en het andere niet, terwijl de situatie identiek zijn, blijft met het antwoord schuldig.
  Er zijn wel belangrijker zaken waar ze
  ons geld aan kunnen besteden.

 14. Mmm. Ik woon nu zo’n 7 jaar in Canada, en als ik zo af en toe het Nederlandse nieuws bekijk, ben ik steeds blijer dat ik hier woon. Vrijheid van meningsuiting in Nederland? Laat me niet lachen. Als ik op TV Gelderland zie dat iemand wordt aangehouden omdat hij een papier in handen heeft met een text die mogelijk, misschien beledigend is voor minister Verdonk weet ik heel zeker dat er geen vrijheid is in Nederland… Laatste keer dat ik hoorde dat iemand aangehouden werd voor het in bezit hebben van "illegaal papier" was tussen 1940 en 1945…. Ik zal hier niks zeggen over machtsvertoon door de politie….

 15. Het referendum in Nederland is nu al een tijdje voorbij. De tegenhangers van een Europese grondwet haalden de overhand. Maar als ik enkele van de reacties zie op dit forum, durf ik besluiten dat het neen-kamp zijn argumenten vooral heeft gebaseerd op zaken die er weinig mee te maken hebben. Ik las over de toetreding van nieuwe lidstaten, over de hoge kostprijs, over een rookverbod,… Ik las niets over de inhoud en/of het bestaan van een grondwet.
  Nu het voorstel er niet is doorgekomen en er ook niet zal doorkomen, gebeurt er niets meer in Brussel. Nú is het geld van de Nederlandse belastingbetaler weggesmeten geld!
  En dit op het slechts denkbare moment. We zitten met een overstelpende concurrentieboom van Azië en de VS, een stijgende milieuproblematiek, meer en meer sociale onrust en een groter wordend onveiligheidsgevoel. Er moet snel gehandeld worden en enkel binnen de Nederlandse grenzen is niet voldoende… (zie jaren ’70)

 16. hallo, weet er iemand of oostenrijk vrijheid van meningsuiting heeft?

 17. Hallo Lotte,
  Ja, al hoewel de grondrechten goed verstopt zijn; er is een Bundesverfassungsgesetz waar men zou verwachten dat daar alle grondrechten in staan; maar wat niet het geval is (er staan er maar enkele in).
  In het zogenaamde Staatsgrundgesetz over de algemene rechten van de staatsburger uit 1867 staat het echter wel; "das Recht der freien Meinungsäußerung".

  Verder heeft Oostenrijk de EMRK getekend.

 18. Ik citeer Hub uit bovenstaand artikel: "Ook stellen we op prijs dat reacties betrekking hebben op het betreffende onderwerp en niet op iets dat er niets mee te maken heeft."

  Nou, er wordt goed geluisterd…

 19. Mijn mening over het dragen van hoofddoekjes:
  Ik vind dat moslim meisjes best een hoofddoek mogen dragen, maar dan thuis of in ieder geval niet op het werk. Het is een sterke uiting van het geloof en in de koran staat niet eens dat het verplicht is dat deze meisjes een hoofddoek moeten dragen. Wij Nederlanders met het christenlijk geloof mogen op het werk ook geen sterke uitingen van ons geloof tonen. Wij mogen geen of nauwelijks sieraden dragen tijdens het werk. Waarom zouden zij dat wel mogen? Daarnaast is het in Turkije al sinds mensenheugenis verboden om in het openbaar een hoofddoekje te dragen. De overheid moet neutraliteit uitstralen, dus geen hoofddoekjes op.

 20. [23]

  Over de werkplek hoort de overheid niet te gaan. Wat de kledingvoorschriften zijn behoort het resultaat te zijn van de arbeidsovereenkomst die tussen werkgever en werknemer wordt gesloten. Als een werkgever geen bezwaar heeft tegen hoofdoekjes, keppeltjes, kruisjes e.d. hebben wij daar niets over te zeggen.

 21. Alternatieve brandstoffen, welke beter zijn voor het milieu worden om een paar redenen tegengehouden.
  1.De staatskas wordt minder gevuld.
  2.De grote oliemaatschappijen gaan op de fles wanneer wij de tuinslang in de vulopening van de tank kunnen hangen.

  En zeg nou zelf…..Wie maken uiteindelijk hier de dienst uit?

 22. stel voor deze discussie te verplaatsen naar het echt vrije internet waar iedereen kan zeggen wat íe wil zonder bang te hoeven zijn voor vervolging, registratie vn zijn surfgedrag, afluisteren enz enz. zie http://www.i2p.net

 23. [50] [52]
  Sommige zaken kun je nu eenmaal niet los van elkaar zien.
  Als je alle uitkeringen afschaft maar het minimum loon in stand houdt,(evenals de rest van de huidige staatsvorm) zullen er veel werkelozen blijven die geen middel van bestaan hebben. Het resultaat zal zijn veel armoede, zwervers en een verhoogde criminaliteit.
  (Koren op de molen van de socialisten Natuurlijk.)

  Ben ik daarom tegen het afschaffen van uitkeringen? Nee!

  omgekeerd hetzelfde. Het minimumloon afschaffen en het huidige uitkeringstelsel in stand houden. Zorgt alleen maar voor meer uitkeringtrekkers en een incidentele pechvogel die voor een zeer laag loon moet werken.

  Wil ik desondanks het minimumloon afschaffen? Ja!

  Hier is de oplossing natuurlijk simpel. Het afschaffen van uitkeringen en minimumloon moeten samen met een aantal andere maatregelen en eventueel geleidelijk maar in ieder geval TEGELIJK ingevoerd worden.

  Waarom kan 1 van die andere maatregelen niet zijn invoering van vrije immigratie?

 24. ik vind dat bush de grootste terrorist is hij zegt wel dat hij de wereld wil verbeteren door terroristen te straffen en vele moslims uit te roeien terwijl in de amerikaanse grondwet zelf staat dat iedereen daar een wapen in bezit mag hebben!!! nou dan vind ik wel dat eerst amerika verbeterd moet worden want zolang iedereen daar een wapen in bezit heeft is de wereld er niet veiliger mee!!! dus wat komt hij nou zeuren dat de moslims in irak, iran, afghanistan enz. terroristen zijn. hij moet dus maar eerst met zijn eigen land bemoeien voordat hij met andere landen gaat bemoeien. en over die wet dat ze een wapen mogen hebben in amerika zijn er meer wapens dan inwoners!!!!! dus mensen hiermee wil ik ff zegge dat je eerst goed moet nadenken voordat je gaat bepalen aan wiens kant je staat.

 25. Ik zou heel veel kunnen schrijven maar dat zou lang duren .
  Want er is veel te zeggen over mensenrechten terorisme politiek en Normen en Waarden .
  Maar dat zijn alemaal zaken die in deze wereld nog maar een ondergeschikte betekenis hebben.
  Vrijheid van menigsuiting is al lang niet meer vrij.
  want als ik zou zeggen wat ik van Balkeneinden Zalm en Verdonk vind dan zit ik zo achter slot en grendel .
  Helemaal al te zwijggen over wilbers en Buchs
  tussen 1940 en 1945 zwegen velen over
  wat er met de joden gebeurden .
  Nu zwijgt men over wat de joden doen .
  Over amerika al helemaal te zwijggen terorisme bestrijden met terorisme .(dat werkt)en dit in naam van de wereld vreden .
  God zond zijn zoon als een kind om de mensen iets te leren maar de meesten mensen hebben niets geleerd .
  En het zal nog wel een paar miljoen jaar duuren voor mensen de betekenissen kennen van de begrippen VREDEN VRIJHEID MENSLIJKHEID en NAASTE LIEVDEN
  Tog spreek ik de hoop uit dat in 2007 er al velen zijn die over deze eigenschappen na denken .
  En ik wens hen allen een gezeggend en gezond 2007 toe.

Comments are closed.