Beste consumentenbond,

Het volgende is mij ter oren gekomen, waarvoor ik uw aandacht wil vragen:
Sinds kort gaan een aantal heren langs de deur met een ‘aanbieding’. Ze dragen nette pakken en spreken keurig nederlands. Ze hebben allemaal een dik boek bij zich, dat ze contract noemen. Het is een kleine 300 pagina’s dik. Dat kan niemand natuurlijk ‘even’ lezen. Als je daar naar vraagt, zeggen ze “Nee hoor, dat is niet nodig. Wij hebben het goed gelezen en U gaat er alleen maar op vooruit!”

“Met dit contract draagt U er aan bij, dat de wereld een stukje beter wordt. De boeren in Frankrijk krijgen het beter. Meer mensen in Europa krijgen welvaart. U kunt straks op vakatie gaan in Polen, en daar gewoon met euro’s betalen. Er komt straks veel meer gelijkheid en eenheid tussen alle mensen in Europa. En het mooiste van alles: het kost u bijna niets!”

Ik vroeg wat het dan precies ging kosten. “Nu, als speciale aanbieding, kost het voor U en Uw gezin slechts 400 euro per persoon!!” “Maar dat kost mij voor mijn gezin met drie kinderen dus 2000 euro!!”
“Jawel” zei de man, “dat wordt volgende jaren waarschijnlijk zelfs nog iets meer, maar daar krijgt u toch ook heel veel voor terug. Veel van dat geld gaat naar bijvoorbeeld Spanje. En als u daar ooit geweest bent, dan weet u toch, dat daar nog veel arme mensen wonen die toch ook beter verdienen? Nou dan!”

“Maar meneer” zei ik, “voor dat geld kan ik met mijn hele gezin twee weken op vakantie naar Spanje!”

“Luistert u goed! Dit is de aanbiedingvan de eeuw! U MOET nu tekenen, want deze kans krijgt u niet nog eens. Vertrouwt u mij nu maar dat dit contract ook goed voor u is. U kunt straks aan uw kinderen vertelen dat u JA hebt gezegt tegen een historisch document!”

Beste consumentenbond. Als ik iets teken, dan kan ik het toch nog terugdraaien? Volgens die man zit ik vast aan een opzegtermijn van minstens 5 jaar, als ik er nog ooit weer onderuit wil. Dit kan toch zomaar niet. Volgens die man is dit een legale actie. Vindt u het normaal dat ik een contract moet ondertekenen dat ik niet gelezen heb, dat me 2000 euro per jaar kost, en waar ik eigenlijk niet meer onderuit kan?

Graag hoor ik vóór de zomer van u of ik me zorgen moet maken.

Hoogachtend,
Een ongeruste burger. 

1 REACTIE

Comments are closed.