De VVD heeft via haar Telderstichting, weer een proefballon opgelaten over de doodstraf.

Afhankelijk van de reacties horen we er daarna meer of minder van.

De directeur van de Teldersstichting, Patrick Van Schie, het wetenschappelijk bureau van de VVD, pleit deze week in het blad Liberaal Reveil voor herinvoering van de doodstraf.

Het verbod op de doodstraf moet zo snel mogelijk worden geschrapt uit de grondwet, vindt P. van Schie. De straf moet in ieder geval gelden voor oorlogsmisdaden, terreurdaden, meervoudige moorden en bijzonder gruwelijke moorden.

Het belangrijkste argument voor de doodstraf is volgens hem dat veroordeelde daders dan nooit meer in herhaling kunnen vallen. Hij wijst er voorts op dat ‘al decennialang’ uit onderzoeken blijkt dat 40 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking voor de doodstraf is. ‘Dan zou men in een democratisch land een levendig debat verwachten.’

Van Schie vindt dat de voordelen van de doodstraf opwegen tegen de nadelen.

Al geeft hij toe dat ons bezwaar ook meetelt:

Als grootste nadeel noemt hij de menselijke feilbaarheid: een rechter kan een fout maken en iemand ten onrechte ter dood veroordelen.


Van Schie denkt echter dat nieuwe technieken, zoals het gebruik van DNA-materiaal, de kans op fouten bijna tot nul reduceert.

We hebben hier al vaker over gediscussieerd; verschillende facetten vindt u op:

https://www.vrijspreker.nl/b… DOODSTRAF OF LEVENSLANG (n.a.v Dutroux)

http://www.libertarian.to/N… ( Rosenberg verraad )

https://www.vrijspreker.nl/b… ( steniging Amina in Nigeria)

Politie, Rechtbank en Wetten – op de Vrije Markt

Door David D. Friedman http://www.libertarian.nl/N…

Paul Cliteur; Moderne Papoea’s, Dilemma’s van een multiculturele samenleving

Door Dirk Verhofstadt http://www.libertarian.nl/N…

16 REACTIES

 1. Ik ben voor de doodstraf. Mensen die ongelofelijke misdaden begaan of na een vorige straf de wet meerdere malen weer overtreden, mogen van mij een dodelijke injectie krijgen. Dat geldt bij mij vooral bij moord, oorlogsmisdaden, terreurdaden maar ook voor mensen die meerdere malen iemand hebben verkracht. Mensen die dat soort ‘zieke’ acties blijven herhalen verdienen het niet om te blijven leven in deze maatschappij!

 2. de doodstraf moet worden ingevoerd voor al die klootzakken die onschuldige mensen leed aandoen. Er zouden onmiddellijk minder klootzakken zijn die nog mensen leed zouden aandoen.

 3. [3] jaaah, laten we iedereen doodschieten die ons leed aandoet, ook zij die ons hier op deze blog leed aandoen, die andere politieke mening hebben, etc.
  Dan zijn er helemaal geen klootzakken meer.

 4. Man wat is dit? wat zijn jullie debiel dat jullie alle ‘klootzakken’willen vermoorden. Waarom zouden we mensen vermoorden die mensen vermoorden om te laten zien dat mensen vermoorden slecht is????? het s een straf die niet meer ongedaan gemaakt kan worden.. het is misschien alleen maar beter om mensen levenslang te geven, want dan hebben ze een veel minder leuk leven dan dat je ze vermoord…

 5. why do we kill people who kill people to let them know that killing people is wrong

 6. [5] Zou jij niet willen dat de moordenaar van een bekende van jou ook dood moet? Dat is gewoon rechtvaarigheid! Bovendien is levenslang in de gevangenis ook onherroepelijk, want al die tijd die ze gezeten hebben, die krijgen ze ook niet meer terug..

 7. De schrikreactie van de doodstraf is verdwenen. D.w.z. dat mensen die iets vreselijks hebben begaan het liefst dood willen. Daarbij wordt de veroordeelde in kwestie wel meer privaatrechtelijk gestraft, wanneer op beroep van de bekenden van het slachtoffer de veroordeelde wordt gedood. Echter strafrecht blijft toch publiekelijk. Art. 1 Sv: iemand kan berecht worden voor de misdaden die hij heeft begaan: wanneer iemand ter dood wordt veroordeeld om niet meer in recidive te vallen is dus nietig. Ook heeft eenieder recht op leven: Art. 3 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dus doden voor doden is irreëel.

 8. Ik ben tegen de doodstraf, want elke mens eender hoe gruwelijke misdaden die heeft begaan moet een tweede kans verdienen. Men zegt dat de doodstaf misdadigers afschrikt, maar deze stelling klopt toch niet als je weet dat in Amerika de doodstraf geldt en er het grootste procentueel aantal misdadigers zijn. zelfs al dat de doodstraf effect zou hebben, rechters kunnen fouten begaan en er zouden onschuldigen de dood kunnen zien door deze staf. En wat is nu een zware misdaad? een moord, maar als deze moord uit zelfverdediging was of omdat je slachtoffer je psychologisch kraakte. Op sommige misdaden kan je geen schuldig of onschuldig plaatsen en zulke mensen zou je dood willen.
  Misschien moet je es nadenken over hoe dicht dat wij bij de rand van de afgrond staan als een oermenselijke straf zoals de doodstraf zou terug ingevoerd worden…

 9. Aangezien ik 0,0% vertrouwen heb in justitie in Nederland zie ik de doodstraf niet zo zitten.

 10. ik ben natuurlijk tegen de doodstraf als de rechter nou een fout maakt is een familie lid van je dood omdat de recht een fout maakt dat is toch belachelijk dus ikke ben er met heel mijn hart tegen duuu..
  groetjes een stiertje

 11. ik ben natuurlijk tegen de doodstraf als de rechter nou een fout maakt is een familie lid van je dood omdat de recht een fout maakt dat is toch belachelijk dus ikke ben er met heel mijn hart tegen duuu..
  groetjes een stiertje

 12. Eigenlijk is dat hetzelfde als tegen een klein kind zeggen dat het niet mag slaan en het dan zelf slaan als straf. Maar toch moet het kunnen!
  Boontje komt om zijn loontje zeggen ze dan toch?!
  En wij zullen wel hun eten,verzorging, … betalen
  Dat is absurd!
  Kill that Motherf*ckers!!!

Comments are closed.