Onderstaand berichtje las ik zojuist op NU.nl en wilde ik jullie niet onthouden. Het betreft de visie van een van onze grote leiders in het Haagse Kremlin, Ben Bot. Verder commentaar lijkt haast overbodig…..

Bot: Europa moet af van zelfgenoegzaamheid

Uitgegeven: 14 februari 2005 20:09

DEN HAAG – Minister Bot (Buitenlandse Zaken) vindt dat Europa zijn zelfgenoegzaamheid moet afleggen. Dat is volgens hem een eerste vereiste als het continent een mondiale koploper wil blijven op economische en politiek gebied. Blijft Europa zelfgenoegzaam en zorgeloos, dan kan het afzakken tot een groot Madurodam of Legoland, aldus Bot maandag in de jaarlijkse Hofstadlezing in Den Haag.

Bot noemde geen concrete voorbeelden van zelfgenoegzaamheid. Na afloop van de lezing zei de minister wel dat Europa “op zijn tellen moet letten en niet in slaap moet vallen. Kijk vooral naar Afrika en Azië.”

Afhankelijk

De gevaren van zelfgenoegzaamheid zijn volgens Bot velerlei. Nederland moet zorgen voor de energie- en brandstof niet afhankelijk te worden van conflictgebieden. Bot hield daarom een pleidooi voor onderzoek naar schone kernenergie. “Ik zeg niet dat we zelf kerncentrales moeten bouwen, maar we mogen de ogen niet sluiten voor het energieprobleem in de toekomst. Windenergie zal niet voldoende zijn”, aldus Bot.

Hij wees er op dat andere landen in Europa “er niet over piekeren” om centrales te sluiten. Nederland importeert overigens energie uit Frankrijk die veelal afkomstig is uit Franse kerncentrales.

Europese Unie

De minister vindt het eveneens nodig dat de EU verder uitbreidt, om de race met toekomstige economische grootmachten als India en China aan te kunnen. Wat hem betreft wordt de Unie de komende dertig jaar uitgebreid tot 35 landen (nu telt de EU 25 lidstaten). Hij hoopt dat ook landen als Servië, Macedonië en Oekraïne kunnen toetreden.

Bot wees in zijn toespraak ook op de toekomst van Afrika. Het westen moet zich meer richten op de succesvolle Afrikaanse landen als Zuid-Afrika, Nigeria, Mozambique en Ghana. Buurlanden kunnen dan “aanhaken”, aldus Bot.

Investeren

Voor behoud van de eigen positie moeten Nederland en de EU ruimhartig investeren in kennis en hoogwaardige technologie. Ook moet er een omslag komen op het gebied van energiegebruik. Bot hekelt de industrie die om commerciële redenen geen alternatieven voor de energieverspillende plasma-televisieschermen op de markt brengt. De minister wil ook met regelgeving de markt verplichten zuiniger en schonere auto’s te maken.