Vandaag in de Metro:

Subsidies ontwrichten rijschoolbranche

WERK. Startsubsidies voor ontslagen rij-instructeurs vormen een bedreiging voor bonafide rijschoolhouders. Dat zei de Bovag gisteren. De brancheorganisatie wil niet langer dat werkloze rij-instructeurs met behoud van uitkering weer aan de slag kunnen binnen hun eigen vakgebied. Volgens de Bovag kunnen ondernemers vaak niet op tegen deze beginners, die vaak ver onder de kostprijs van gevestigde rijschoolhouders opereren.


Met belastinggeld worden werkloze instructeurs aan een baan geholpen. Het gevolg is (andere) werkloze instructeurs. Die dan met belastinggeld weer aan een baan worden geholpen. Het gevolg is dan weer….

In elk geval levert deze subsidie-carrousel werk op voor de ambtenaren, die dit allemaal in goede banen moeten leiden.

Er is op elke markt een natuurlijk evenwicht tussen de vraag en het aanbod. Een overheids-ingrijpen door subsidies verstoort deze natuurlijke balans. Het lijkt in het voordeel van de werkloze instructeurs en van de ‘rijlessers’.

LIJKT, want uiteindelijk betalen we die subsidie natuurlijk allemaal samen als belasting. Er is slechts behoefte aan een bepaald aantal instructeurs. Het is niet zo dat heel Nederland opnieuw gaat lessen wanneer het heel goedkoop gemaakt wordt. Ik heb mijn papiertje al; waarom zou ik?

Vroeger heette dit ‘werkverschaffing’. Jantje graaft een kuil. Vervolgens gooit Pietje deze weer dicht, met het zand wat hij opgraaft. Het gat wat hij daarmee veroorzaakt, wordt door Koos opgevuld met het zand dat hij …..

Subsidie werkt nooit! Het pompt enkel geld rond en verschaft ambtenaren ‘werk’, zonder dat het werkelijk wat oplevert. Het is het verschil tussen ‘het druk hebben’ en ‘druk doen’.

Subsidie lijkt olie om de machine draaiende te houden, maar werkt als zand, tot de machine krakend tot stilstand komt. Hebben we nou niks geleerd van een overheidsgestuurde plan-economie aan de andere kant van het ijzeren gordijn??

Dit SOCIALISME is als duwen tegen een deur met daarop een bordje ’trekken’. Het kost bergen energie, helpt bijna nooit, en als het wel lukt ligt de deur eruit en wij op straat met het handvat in de hand. READ THE SIGNS YOU IDIOTS!! Iedereen kan toch bedenken dat dit niet gaat werken. Waarom stemt dan toch de helft van nederland straks weer op meneer Bos????