De achttienjarige inbreker die bij zijn kennismaking met de gevangenis nog slechts vier methodes kent om een kraak te zetten, zal binnen een week waarschijnlijk zijn kennisniveau tot veertien methoden hebben opgevijzeld.

De falsificateur heeft in dezelfde tijd geleerd dat hij voortaan ter voorkoming van zwarte lijnen op overigens perfecte samengestelde valse fotokopieën de a-viertjes met de hand moet scheuren in plaats van ze door de knippen. De oplichtende evangelist die geld ophaalt voor Jezus, leert dat hij in den vervolge het geschieden van wonderen niet meer moet garanderen, maar slechts voorspellen.

Zo leert ieder iets dat in zijn branche van pas komt.

Beter dan een 200 euro per dag kostende opsluiting is arbeid, uit de opbrengst waarvan het slachtoffer schadeloos gesteld kan worden:

– het nationaal inkomen stijgt.

– de kosten dalen.

– het slachtoffer kan geheel of ten dele schadeloos gesteld worden.

– de beroepskennis van criminelen wordt lager.

Door: Hugo van Rijen