Het was jaren geleden maar afgelopen week zat ik nog es in de trein.

Naast en rondom me zat een moeder en haar kroost van 5 kinderen.Terwijl

de moeder (tevergeefs) moeite deed haar kroost rustig te houden, dacht ik na

over het geluk dat ik ontleen aan auto rijden.

Voor ik een auto had, heb ik veel gespoord en met de bus getoerd maar nooit met

veel enthusiasme wegens :

Geen privacy

Vaak geen plaats

Stopt niet voor de deur

Er moet worden overgestapt (dit veroorzaakt zeer grote tijdsverliezen)

Er moet worden gewacht

Er wordt gestopt op plaatsen waar men niet moet zijn (haltes en stations)

En dan waren er nog de talrijke onvoorziene vertragingen : Als het te koud was,was

er vertraging want de sporen waren bevroren,als het regende, bleken ze overstroomd,

als de zon scheen , gesmolten en als het niet regende, vroor of warm was, werd er gestaakt.

Ik was dan ook dolgelukkig toen ik het geld bij elkaar had voor m’n eerste autootje.Ondanks files etc kwam ik gemiddeld veel sneller met de auto van punt A naar punt B dan met de trein.Niet meer overstappen en altijd plaats.En als het te warm is, raampje naar omlaag.En geen gedoe met walkman’s , nee gewoon volumeknop op maximum, niemand die er last van heeft.En zelfs voor m’n liefdesleven bleek het trotse eigendom van een karretje een opkrikker te zijn : als een leuke meid vraagt om je haar ff kunt thuis brengen, is het praktischer als je autootje iets verderop staat te blinken inplaats van dat je in je “busboekje” moet beginnen bladeren :” Euh snel want de laatste bus vertrekt binnen 5 minuten.”

Nu ben ik blijkbaar niet de enige die zo positief is over de auto want iedereen die het maar ff kan,schaft zich er eentje aan.Dat vinden de politici in Den Haag echter niet goed en proberen de mensen “de auto uit” en de “trein in” te krijgen waartoe ze autorijden zwaar belasten en het “openbaar vervoer” subsidiëren want (zo zeggen ze) al die auto’s zorgen voor files en zijn slecht voor het milieu….en vooral (en dat zeggen ze niet) :”Mobiliteit is Vrijheid” en van “vrijheid” houden de groene ecofascisten en rooie collectivisten niet zo.Echter alle tandengeknars van politici ten spijt, blijft het aantal auto’s elk jaar groeien.

Mijns inziens is het dan ook tijd voor een paradigma-wijziging : inplaats van te brainstormen hoe autorijden middels belastingen hier en tolheffingen daar onaantrekkelijk te maken naar een politiek die ervan uitgaat dat miljoenen mensen de auto zien als het aangewezen transportmiddel en er derhalve naar streeft autorijden

goedkoper en aantrekkelijker te maken.

Mark aka Cincinnatus.

2 REACTIES

 1. [1] Quirium,

  In het weekend scheuren op de autobaan
  tussen Hannover en Berlijn vind ik misschien wel het leukste wat er is :
  een brede, nieuwe , bijna lege autoweg
  zonder snelheidsbeperking.

  Geluk heeft 4 wielen en een turbo-injektie-motor 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

Comments are closed.