De meeste reizigers weten niet dat hun positie is versterkt als zij aan boord worden geweigerd vanwege een overboeking of niet kunnen vertrekken bij een langdurige vertraging.
Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld bij een instapweigering of een late annulering, afhankelijk van het aantal reiskilometers, een bedrag tussen de 250 en 600 euro opeisen bij de luchtvaartmaatschappij.
Bovendien moeten de kosten van het ticket worden terugbetaald door de vervoerder.
Vanaf vandaag gelden deze regels in de gehele Europese Unie.
Zoals gewoonlijk is de door Brussel uitgedachte regel vaag eb voor velerlei uitleg vatbaar.
Wat is een langdurige vertraging? Een uur, twee uren of een dag?
Wie is er aansprakelijk als de verkeersleiders of piloten staken? (minimaal twee keer per jaar in Frankrijk)
Wat, indien het weer het niet toelaat om te landen of op te stijgen.
Met het vooruitzicht wat ons voorgeschoteld wordt (broeikaseffect), zal dit in de toekomst schering en inslag zijn. Is dit een voorop gezet plan van Brussel, om de luchtvaartmaatschappijen op hoge kosten te jagen, zodat zij niet meer in staat zijn om passagiers te vervoeren.(Bijdrage aan het Kyoto verdrag!)
Aangezien de meeste luchtvaartmaatschappijen hetzij direct of indirect in handen zijn van de diverse overheden betekent dit, dat uiteindelijk de belastingbetaler voor deze maatregelen opdraait.
Boris van der Ham van D66 stelt: “Dit is echter een van de grootst bewaarde geheimen voor de reizigers.” Hij vindt dan ook dat minister Peijs (Verkeer) en staatsecretaris Nicolai (Europese zaken) snel ruchtbaarheid aan de regels moeten geven.
“Zet het op websites (bij deze gebeurt), verspreid de folders van de Europese Unie hierover en spoor luchtvaartmaatschappijen en touroperators aan informatie te geven”, zo adviseert van der Ham.
Aandoenlijk deze bezorgdheid voor de vliegtuigpassagiers.
Waar was de informatie m.b.t. bijvoorbeeld de overschrijding van het budget van enkele miljarden euro’s van de Betuwe – en HSL lijn? De kamer is hieromtrent toch onjuist ingelicht!
Hoe kan van der Ham nu van de vertegenwoordigers van de overheid verwachten dat de juiste informatie op de juiste plaats en op het juiste tijdstip bij de juiste personen terechtkomt!
Oké nu hebben we als vliegtuigpassagier rechten gekregen, wanneer krijgen we rechten als belastingbetaler?
Het recht om zelf te beslissen voor welke dienst we wel of niet wensen te betalen.