Vet cool en snel scoren voor politici.

Nu de softe praat van de welzijnswerker plaats aan het maken is voor een terugtredende? overheid, wordt vaker naar het belasting instrument gegrepen om politiek modieuse onderwerpen te stimuleren of tegen te houden.

Zoals gewoonlijk niet gehinderd door enig (basis- of vrije markt-) kennis wordt regelmatig een fiscaal middel in gang gezet. Juist omdat via de fiscus snel ‘gescored’ kan worden om allerlei achterbannetjes tevreden te stellen. Verder valt op dat er naderhand zelden onderzocht wordt, wat het echte effect nu werkelijk was.

U verbaast er zich toch ook niet meer over dat er van al die sigaretten accijnsvehogingen, nauwelijks iets aan het kankeronderzoek wordt besteed?

Zo ook de vetbelasting: terwijl we weten dat dikke mensen niet bij minder vet eten gebaat zijn, maar bij meer beweging, maakt de PvdA zich dik om die vetbelasting ingevoerd te krijgen. Daarmee overigens ook dunne mensen benadelend, want ook die gaan meer betalen voor hun ( volgens EU regels genormaliseerde) gehaktbal.

Maar aan dat soort bedenkingen heeft de politiek geen behoefte: citaat prof van der Geld uit Tilburg: In veel gevallen gaat het de politiek niet om het werkelijk effect, want als je als beroepspoliticus moet melden: ik kan eigenlijk niet zoveel, gaan de mensen toch eens vragen wat of je daar dan doet in die functie.

( nav art. FD 28 jan 2005)

2 REACTIES

  1. Iedereen maar aan de anorexia dan, heer de Jong?

    Maar het enige waar het die pvda om te doen is is gewoon weer een ordinaire vorm van belasting te introduceren. Zoals gezegd, ook de mageren zullen moeten boeten als ze zich eens willen vergrijpen aan een vette hap.

Comments are closed.