Meer dan honderd hoogleraren aan Europese Universiteiten en leiders van denktanks hebben een verklaring getekend waarin ze de EU-Grondwet afkeuren.

Zij doen een beroep op de burgers van alle staten om die Grondwet af te keuren.

In die verklaring van slechts vier*) punten stellen ze dat door die Grondwet:

-De burger steeds verder van de besluitvorming wordt weggedrukt,

-De Europese economie in een steeds slechtere concurrentiepositie gebracht wordt door het groeiend aantal regels en wetten.

-De burger steeds meer onderdrukt wordt door “Brussel”

-De burger helemaal niet meer weet waar hij aan toe is omdat het allemaal te lang en te complex is.

In de NRC zegt de Rotterdamse professor Casper de Vries dat hij vol overtuiging deze verklaring heeft getekend: “Die grondwet leidt tot een keurslijf waar je gillend gek van wordt. Als we ons niet eens aan het stabiliteitspact kunnen houden, zal dat met die grondwet zeker niet lukken. Er is maar één positief punt, en dat is dat die grondwet het mogelijk maakt om uit de EU te stappen”

Maar wij weten ondertussen hoe moeilijk zelfs dat zal zijn als de anderen je niet willen laten gaan. In ieder geval moeilijker dan de afscheiding van bvb Friesland van Nederland.

Het is voor mij langzamerhand onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die vóór de EU-Grondwet zijn. Uitgezonderd natuurlijk politici die er een persoonlijk belang in zien.

Probeer deze nieuwe last op uw schouders te voorkomen. Vertel aan iedereen die het horen wil wat er dreigt te komen. Laat u geen zand in de ogen strooien door mooie (ongedefinieerde) woorden als samenwerking en solidariteit.

Laten we zorgen voor een overtuigend TEGEN bij het referendum: dus EU-NEE.

——————————————————————

*) U als bezoeker van de Vrijspreker weet natuurlijk dat er nog vele andere punten zijn. Zie onder de topic EU!

——————————————————————

Declaration on the European Constitutional Treaty

We, the undersigned, [from universities and Think Tanks in Europe] unite in rejecting the agreement reached by Heads of State or Government on the proposed constitution for the European Union. We call on the peoples of the Union to withhold ratification through their parliamentary representatives or through referenda.

First, the proposed constitution paves the way for ever-more matters to be decided at an ever-increasing distance from the citizen. Instead of trying to provide a clear focus on what the Union can do best and leave the rest to member states and their regions the constitution opens doors for the Union to pre-empt the role of other jurisdictions in an increasing number of fields.

Secondly, the proposed constitution opens up numerous new avenues for increased regulation in Europe. It would undermine Europe’s competitiveness in the world economy. Europe needs less regulation not more.

Thirdly, by centralising policy-making, the proposed constitution gives the state more power over the citizens and suppresses international differences in preferences and needs. The centralising dynamic has to be checked by institutions which do not have a vested interest in centralisation.

Fourthly, the fundamental purpose of a constitution to base the rules of political association on popular assent cannot be achieved with such a complicated and ambiguous document. Crucially important matters such as whether or not the Union has the power to tax or how the Charter of Rights is to be applied have been left deliberately obscure or have become hopelessly overcomplicated.

We do not deny that the proposed constitution contains some positive elements. But on balance it clearly makes things worse. It pushes people still further away from those who exercise power in their name. It must be rejected.

At the invitation of the European Constitutional Group, this declaration has been signed by more than one hundred university teachers and members of think tanks.

————————————————————————–

Deze verklaring en de volledige lijst ondertekenaars is te vinden op:

http://www.europeannocampai…

1 REACTIE

  1. Angst is een slechte raadgever, en het instrument dat de politici hanteren om voor-stemmen te winnen. Zo sprak ik laatst weer iemand (komt vaker voor) die voor wil stemmen omdat die onzeker is over de gevolgen van een nee-stem. Op mijn vraag wat deze persoon positief vond aan de ‘grondwet’ kon hij geen antwoord geven. Behalve wat algemene blabla over dat als de politiek er voor is er toch wel iets goed aan die grondwet moet zijn.

    Naast mensen overtuigen om Nee te stemmen ben ik ook overtuigd dat de mythe van de ‘goed willende overheid’ met een hele harde knal uiteen moet spatten. De overheid is zelden goed voor de burgers en nog minder vaak de oplossing voor allerlei problemen.

Comments are closed.