Periodiek komt een vraag op over het anoniem, onder pseudoniem, schrijven en reageren op de Vrijspreker.

Hoe moeten we daar tegenover staan?

Er zijn mensen die zich afvragen waarom schrijft niet iedereen gewoon onder zijn eigen naam? We bedrijven geen misdaden en je komt met open vizier voor je mening uit. Wat ik schrijf, kan en durf ik je ook te zeggen als ik recht in je ogen kijk. Het is maar slap als je je moet verschuilen onder een schuilnaam.

Daar zit wat in. Maar er is ook een andere kant aan deze zaak. Iemand kan goede redenen hebben om NIET met naam en toenaam op het internet te verschijnen. Redenen om niet iedereen te laten weten dat hij/zij schrijft, of wat hij/zij schrijft.

Er zijn veel verschillende redenen die daarin een rol kunnen spelen.

Je zou misschien liever niet hebben dat de belastinginspecteur leest wat je over hem schrijft! Zo kan een werkgever of ondernemer het beter vinden dat zijn personeel of zijn klanten niet lezen wat hij over de vakbonden of over het socialisme schrijft. Zelfs ouders/kinderen kunnen dat vinden, en dat mogen ze ze dan ook zelf gerust uitmaken.

Beslis dus gewoon zelf of je onder je eigen naam of onder pseudoniem schrijft. (Er zijn trouwens ook enkele personen die regelmatig onder pseudoniem discussiëren, die zich spontaan, vertrouwelijk, reeds aan mij bekend gemaakt hebben!)

Een nadeel is inderdaad dat er ook personen zijn die hier misbruik van maken. Ze schrijven onzin of ruwe taal die ze je niet recht in je gezicht durven zeggen. Dat zijn de lafaards!

Als het te erg wordt, proberen we die bijdragen wel van de site af te halen. Een ander middel is om er maar niet op te reageren. Al moet ik zegen dat mijn handen ook wel eens jeuken om dat wel te doen!

We zijn op de goede weg, en als we zo doorgaan, vergroten we de kwaliteit van de Vrijspreker nog verder.

Onder Naam of Pseudoniem:

het is niet belangrijk WIE iets zegt, belangrijk is WAT iemand zegt.

14 REACTIES

 1. ik zie het probleem niet, hoor. Wat ik te zeggen heb zeg ik onder mijn eigen naam, mijn website staat er onder, met mijn adres en telefoonnummer. Ik klaag over alles en nog wat en ik heb nog nooit last gehad met wie dan ook.

  Ik ben ook nog Nederlands kampioen ingezonden brieven in de krant gepubliceerd krijgen, ik heb de laatste 10 jaar zeker een stuk of 100 geplaatst gehad, voornamelijk in de Telegraaf en daar heb ik alleen maar leuke reacties gehad van mensen die mijn adres opzochten in de telefoongids van Heiloo en mij belden of hele verhalen toestuurden.

  Als je "Wladimir van Kiel" in Google opzoek krijg je iets van 9000 treffers, voornamelijk mijn bijdragen aan het nu opgedoekte forum van de Volkskrant waar ik jarenlang te strijde trok tegen het rooie gespuis.

  Ook daar heb ik nooit last mee gehad, zelfs niet als freelance ICT-er, ik heb een jaar bij de gemeente Utrecht gezeten in opdracht en die klerken daar lazen ook mijn anti-ambtenarenstukjes waar ze het ook nog vaak mee eens waren.

  Kortom: er is absoluut geen reden om achter een synoniempje te kruipen.

 2. [1] Geweldig Wladimir. Gefeliciteerd met dit resultaat; er zullen er niet veel zijn die dit evenaren. Ga zo door.

  Los daarvan, kunnen voor anderen, zoals ik al schreef, andere argumenten gelden.
  De één houdt van de dochter, de ander van de moeder. En er zijn er die van beide houden!

  Als we iedereen in zijn situtie respecteren, is er niets aan de hand.
  Daarom ook fijn dat je jouw situatie verklaard heb, en daardoor misschien bij een aantal personen een zekere "angst" hebt weggenomen.

 3. [1] Eens dus.
  Mijn laatste stukje in jouw Likud-reeks, nou net een protest tegen dat dwaze pseudoniemen gedoe, leidde tot het opblazen van de hele site, geloof ik…
  ‘T is nog steeds stil.

 4. [3]
  Huub, Je noemde mij daar als voorbeeld en vroeg je af waarom niet onder mijn eigen naam. Ook mijn reactie is verloren gegaan, dus even opnieuw.

  Ik ben bang dat ik er zakelijk last mee krijg wanneer ik mijn eigen naam gebruik. Waarschijnlijk te onrechte, het verhaal van Wladimir toont aan dat het heel goed kan gaan. Toch stel ik het op prijs om hier mijn mening naar voren te kunnen brengen. Ik gebruik mijn pseudoniem niet om te schelden of te bedreigen en ben altijd bereid face-to-face die mening uit te leggen.

  Zolang echter de lezers per definitie anoniem zijn, vind ik het prettig om ook anoniem te blijven. Ik hoop dat je dat kunt respecteren. Ik vind het leuk en bijzonder leerzaam hier te kunnen schrijven en hoop dat dat voor de lezers ook geldt ook al kennen ze mijn naam niet.

  Met vriendelijke groet

  "Jodocus"

 5. Mischien wel eens eens aardig om de mensen die op de Vrijspreker schrijven en/of reageren de kans te geven elkaar ergens in een bar, ergens in het land in het echie te ontmoeten en het een en ander aan gedachtengoed uit te wisselen?

 6. Mijn naam is gewoon peter zincken hoor Hub maar het maakt niet uit ik heb toch niet zo een zin meer om te reageren maar ik lees je stukjes nog steeds getrouw mn telefoonnummer en adres is volgens mij zo op te vragen op het Internet ,koffie staat klaar 🙂

 7. [5] Ik vind dit een leuk idee HH. We zullen eens zien hoe dit verder uit te werken. Als afzonderlijke ontmoeting, of te combineren met een andere happening die toch al georganisserd gaat worden.
  Ondertussen proberen te peilen hoeveel belangstelling daarvoor is.

 8. [4] Tuurlijk wel, respect. Het gaat primair om de inhoud, wat Hub ook al aangaf hierboven.
  Het pseudoniem mag geen vrijbrief zijn om elkaar grondig op de ziel te trappen, dat is alles.

  [5] OK!

 9. Ik ben dus iemand die volstrekt anoniem reageer, ik heb daar als ondernemer met een publieksgevoelige zaak voor de hand liggende redenen voor. Ik vind het jammer om te moeten zien dat kennelijk alle reacties op wat oudere items zijn geveegd. Dat doet bij mij de vraag ontstaan wat vrijspreker nu eigenlijk nog inhoudt. Op die manier worden mensen ontmoedigd om nog vrij te spreken.

 10. [10] Ja, natuurlijk is iets dergelijks een teleurstelling. Voor mij het allermeest!!
  Maar als je goed kijkt, valt het reuze mee. Het gaat vooral alleen maar om de laatste twee weken, en ook daarvan wordt steeds meer teruggevonden.

  Iedereen die een dringende vraag had, is al bijna geholpen. Had jij ook nog iets belangrijk dringends? Dan ga ik daar ook naar zoeken.

  En misschien is het advies van Martin bruikbaar:
  "Maar voor de liefhebber is hij nog terug te vinden in de google cache:

  http://216.239.59.104/searc

 11. [11]
  Je kan een item in de google cache opzoeken door de URL als zoekterm in google te geven.

  Ik weet niet hoe lang de verloren reacties in de cache bewaard blijven. Op een gegeven moment zal de gewijzigde pagina een keer vervangen worden door de nieuwe, neem ik aan.

 12. [10]
  [11]
  Het gaat om de commentaren van 28-09-2004 tot 23-03-2005 (het laastste half jaar) en er wordt hard gewerkt om deze terug te zetten. Ondertussen wordt iederen uitgenodigd gewoon door te gaan met vrijspreken!

 13. Misschien toevallig dat de "Postma Posse" steeds gewoon onder eigen namen werkte … Van Kiel, Van Tongeren, Postma, Kuiper en nog vele anderen. En merkwaardig genoeg, op enkelen na, ook hun tegenstanders …

  Maar als de mensen perse hun ware indentiteiten wensen te verbergen is dat ook goed … deed de KKK ook altijd, en laat de ACLU (American Cilvil Liberties Union) in slagen hun het faillisement in te procederen ….

  Maar DAT was weer wat anders hoor ik al brommen.

Comments are closed.