Het lijkt ons juist om hem dat vertellen.

Daarom hebben we aan Jan Peter Balkenende het volgende bericht gestuurd.

U kunt hier reageren of u er eveneens zo over denkt.

Mijnheer Balkenende,

Ik heb uw reis naar het Midden Oosten in de media gevolgd.

Het eerste wat me tegen de borst stuitte was het leggen van een krans op het graf van Yasser Arafat, een persoon die vele moorden op zijn geweten heeft.

Daarna probeerde u dat goed te maken door Israël te bezoeken en daar wat vriendelijke woorden te zeggen.

Tot mijn verbazing was de kern van uw toespraak het belichten van het falen van “het Nederlandse volk” en deelde u daarbij het Nederlandse volk in twee categorieën. Eén categorie omvat de mensen die “kil en onverschillig” waren en de andere, kleine groep, die “helden” waren”.

Welnu, ik was geen held. Daarom vallen ik en vele anderen met mij, volgens u dus in de andere categorie. Al was ik indertijd waarschijnlijk te jong om een held te zijn, maar ik weet zeker dat ik niet kil en onverschillig was.

Het pleit niet voor u om voor een groot internationaal gezelschap het Nederlandse volk zo af te vallen. En dat terwijl het gaat over gebeurtenissen uit een tijd waarin de meeste van de thans levenden nog niet eens geboren waren.

Ik kan best allerlei zaken uit de vorige generatie niet waarderen of zelfs verafschuwen. Maar ik, en met mij vele anderen, weiger om daarvoor ook maar een greintje verantwoordelijkheid of schuld op mij te nemen.

Ik ben bereid verantwoordelijkheid te dragen voor alles wat ik doe, maar ik weiger elk collectivistisch schuldcomplex aangepraat te krijgen.

Ik ben ervan overtuigd dat veel Nederlanders er net zo over denken. En het zou goed zijn als u voor de verandering nu eens deze mensen uw excuses zou aanbieden.

Ik ben zeer benieuwd naar een reactie van u.

Ir H.J. Jongen

—————————————–

P.S. Als u geïnteresseerd bent in een iets uitgebreider toelichting, kunt u die vinden op:

De site de VRIJSPREKER”, waar ook deze mail op zal komen.

Nederland, Balkenende en de Joden: https://www.vrijspreker.nl/b…

Balkenende eert Yasses Arafat: https://www.vrijspreker.nl/b…

5 REACTIES

 1. Ach, Balkenende schijnt Christelijk te zijn (aan zijn beleid is daar trouwens weinig van te merken) en volgens het Christelijk geloof deelt iedereen in de erfzonde. Vanuit dat perspectief gezien is het dus best logisch verantwoordelijk te worden gehouden voor daden van voorgaande generaties.

  Ook ik erger me steeds maar weer aan die collectieve excuses die regeringen maar aan elkaar moeten aanbieden voor dingen in het verre verleden. Kijk liever naar de toekomst, en probeer daar wat van te maken!

 2. [2] 20 Want de ziel, die zondigt, zal sterven: de zoon zal niet dragen de misdaad des vaders en de vader zal niet dragen de misdaad des zoons; maar de gerechtigheid des rechtvaardigen zal op hem zijn en de ongerechtigheid des onrechtvaardigen zal op hem zijn.
  (Ezechiël 18 : 20)

  Groetz,

  Cincinnatus.

 3. Corruptief samenleving werkt niet
  met verkeerde vereugde van fout
  introductie voeren, en fout introductie zetten.

  AIVD spionnen zijn altijf wel negatief.

  Vrouwen zijn verkeerd bezig omdat
  ze niet weten waarom ze personen
  uitnodigen, niet weten waarom
  er problemen zijn, niet weten
  wat ze zeggen, en ook niet weten
  wat mensen duidelijk willen maken.

  Verkeerde q&a, verkeerde literatuur,
  verkeerde doelen, verkeerde beelden.

  Alles polariseren, en de schuld
  aan jezelf geven.

  Maar dankzij Balkenende komt het
  vast nog verder.

Comments are closed.