Vandaag is door het kabinet aangenomen dat de energiebedrijven gesplist moeten worden. Een onderneming mag de energie leveren, en een andere onderneming die de energie naar de verbruikers mag brengen.

Dit gaat tegen de zin van de bestaande energiebedrijven. Maar Laurens Jan Brinkhorst heeft het toch doorgedrukt. Hij weet het natuurlijk beter.

Hij had natuurlijk ook kunnen kijken naar de resultaten van de splitsingen bij de spoorwegen. Dat was in ieder geval geen succes. Maar ja, energiebedrijven zijn heel wat anders. Hoe verder je de verantwoordelijkheid voor het leveren van energie kunt opsplitsen, hoe beter het gaat, zal Brinkhorst wel denken. Ik ben het daar niet mee eens, maar wie ben ik?

Met de fijne nuance dat de overheid de baas blijft over het netwerk. Denk aan de stelling: “Alles wat de overheid doet, geeft tegengestelde resultaten dan de bedoeling was”.

Laurens Jan zit al praktisch zijn hele leven in een overheidsbaan, of een aan de overheid gebonden baan. Als ik uit zijn CV goed reken, al vanaf zijn 25ste jaar. En dan heb je natuurlijk een enorm inzicht gekregen.

Wij voorspellen: slechtere leveringen en hogere prijzen.

En dan heeft de overheid weer een reden om in te grijpen.

Er is maar één goede oplossing: compleet privatiseren.